• Načítám...
>

ODS má v klubu 18 senátorů

  • 25. října 2018,
  • 11:46,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Senátorský klub ODS bude mít 18 členů, stejně jako klub Starostů. Občanské demokraty posílili dosavadní senátor Ivo Valenta (za Soukromníky) a nový senátor Ladislav Faktor (nezávislý). Nejvyšší představitelé ODS uvedli, že trvají na jediném kandidátovi na post předsedy senátu, a to na Jaroslavu Kuberovi.

Reklama

Senátorský klub ODS získá pod svá křídla další 2 členy - Ivo Valentu a Ladislava Faktora. Podle vedení klubu mají k myšlení Občanských demokratů nejblíže. 

"Pokud se podíváte na historii pana Faktora, případně hlasování pana Valenty, které se týká zejména návrhů zákonů, tak se ukáže, že jsou názorově k nám nejblíže z hlediska prosazování pravicové politiky a toho vidění světa, které je nám blízké," řekl Miloš Vystrčil, místopředseda senátorského klubu.

Podobně se na situaci dívá i samotný senátor Ivo Valenta, který zastupuje Slovácký region. 

"Zcela přirozené bylo, že jdu do klubu, který posílil a kde i tomu Slovácku mohu přinést větší prospěch," řekl Ivo Valenta, senátor ČR.

Senátor Ivo Valenta se chce v následujících letech zaměřit na zmírnění zákazu pití alkoholu cyklistů a vodáků a prosadit toleranci půl promile. Zároveň srovnat lékařské úhrady, které jsou v každém kraji jiné. 

"Chtěl bych s kolegy senátory dát ústavní stížnost na diskriminaci lékařských úhrad za lékařskou péči a úhradových vyhlášek. To chystáme na měsíc prosinec, že bychom chtěli takovou ústavní stížnost podat, protože skoro všechny kraje mají různé sazby," řekl Ivo Valenta. 

V tuto chvíli mají senátorský klub ODS a klub STAN stejný počet členů, tedy 18. Musí se tak domluvit, kdo bude předsedou Senátu.

"Miroslav Kubera, si myslíme, že nejlépe vyhovuje těm kritériím, která by měl splňovat předseda Senátu. O tom, že bychom navrhovali někoho jiného, neuvažujeme," řekl Miloš Vystrčil. 

Oba kluby mají na dohodu čas do 14. listopadu, než začne ustavující schůze Senátu pro další funkční období.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu