• Načítám...
>

Nová cyklostezka propojí Zbraslav

Strnady se mají již brzy lépe propojit s Prahou. Vzniknout tu má nová cyklostezka, která povede od Lahovického mostu až k přehradě ve Vraném nad Vltavou. Zároveň bude navazovat na severo-jižní páteřní trasa vedoucí podél levého břehu řeky Vltavy.

Reklama

Cyklisté se mohou těšit na další novou cyklostezku. Ta by měla vzniknout na území MČ Praha Zbraslav. Trasa A20 by měla propojit pražskou síť cyklostezek se Strnady. K napojení by mělo dojít právě tady u Lahovického mostu.

„Ta cyklostezka by měla začínat u mostu přes Berounku a vést až do Strnad po levém břehu Vltavy ,“ uvedl Radek Rejna, radní MČ Praha Zbraslav.

Cyklostezka bude dlouhá šest kilometrů a měla by být ze zpevněného kameniva. Tento povrch má totiž lepší vlastnosti než klasický štěrkopískový. Navíc zajišťuje i dostatečný průsak a oproti asfaltu je levnější a ekologický. V tuto chvíli je hotová projektová dokumentace, která je podkladem pro zahájení stavebního povolení. Novou stavbu může zpomalit jen to, že se stezka prochází údolní nivou, která je pravidelně ovlivňována povodněmi.

„Takže se s největší pravděpodobností bude zpracovávat biologický výzkum oblasti, kvůli obojživelníkům a vegetaci. Kromě jiného to vede také kolem přírodní památky Krňák, takže i to je důvod. Pak tam máme různá vlastnictví pozemků, se kterými se projektant musí vypořádat tak, aby se ta cyklostezka mohla postavit, takže nejspíš bude stavební povolení hotové až na konci roku 2017.

Vít Hofman, tiskový mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy, uvedl: „Náklady na plánovanou cyklostezku podél Vltavy se odhadují na třicet pět milionů korun. Tato stavba, byť je koordinována v úzké spolupráci s městskou částí, tak bude hrazená z rozpočtu hlavního města Prahy. My také máme v plánu žádat o dotaci ze státního fondu dopravní infrastruktury a ta dotace by mohla pokrýt až osmdesát pět procent nákladů.“

Když vše půjde podle plánu, mohly by cyklisté jet na nové trase A20 na přelomu roku 2018 a 2019. Cyklostezka by měla navazovat na hlavní cyklotrasu A1, která vede v Prahy přes Chuchli až do Radotína. Končit bude u přívozu ve Vraném nad Vltavou.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu