• Načítám...
>

V kraji vznikne řada přístavů

Ředitelství vodních cest v tomto a příštím roce začne budovat mnoho přístavů na Vltavě a Labi. Už příští rok tak vzniknou nové přístavy pro rekreační lodě například v Mělníku, Nymburce nebo Kolíně. Kraj by zároveň chtěl díky tomu přivítat více turistů u svých řek.

Reklama

Ve středních Čechách by mělo v nejbližších dvou letech vyrůst hned několik nových přístavišť. Ta budou především pro malá plavidla.

"Mělník, Brandýs, Čelákovice, Poděbrady, Kolín, Davle na Vltavě. A další přístaviště jsou připravena od roku 2021 dál. Celkově se jedná o patnáct přístavišť, která bychom měli zahájit v tomto a příštím roce," konkretizoval Lubomír Fojtů, ředitel Ředitelství vodních cest ČR.

Ředitelství vodních cest tak do budování přístavišť ve Středočeském kraji investuje stovky milionů korun. O vodní cesty ve středních Čechách, a všechno co k nim patří, se stará i spolek: Středočeské vodní cesty, který patří pod Středočeský kraj.

"Už funguje náš web. Velice úzce spolupracujeme s Ředitelstvím vodních cest ČR. Byl vypsán fond na doprovodnou infrastrukturu ve středních Čechách. Jedna jeho kapitola obsahuje rekreační plavbu v podobě výstavby vývazišť. Předpokládám, že se rekreační plavba na území Středočeského kraje bude velmi výrazně a intenzivně rozvíjet," upozornil Dušan Sahula, ředitel spolku Středočeské vodní cesty.

Právě zpopularizování řek a rekreační plavby na nich ve středních Čechách je jeden z hlavních cílů spolku. Podél řek by se tak mělo investovat třeba i do cyklostezek.

"Když se buduje nějaká potřebná infrastruktura, tak to nemůžete oddělit jen na tu rekreační plavbu, protože mnoho turistů a návštěvníků středních Čech chce mít alternativu na kolo nebo na brusle. Takže celá ta infastruktura pro lodě by měla být nasměrována tak, aby měla vazbu jak na turistické cíle, tak i na případné cyklostezky," doplnil  Dušan Sahula, ředitel spolku Středočeské vodní cesty.

Kromě menších přístavů chystá Ředitelství vodních cest ČR třeba výstavbu dvojice lodních výtahů. Přes hráze Orlické a Slapské přehrady by tak v budoucnu mohla plout až čtyřicetimetrová plavidla.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu