• Načítám...
>

V Kutné Hoře předávali cenu vévody z Edinburghu

Mezinárodní cena vévody z Edinburghu, to je mezinárodní program pod záštitou britské královské rodiny, který motivuje k osobnímu rozvoji všechny mladé lidi ve věku od 14 do 24 let. Cílem programu je podpořit komplexní rozvoj schopností a dovedností mladých lidí skrze dlouhodobé a pravidelné aktivity ve čtyřech provázaných oblastech: rozvoji dovednosti, pohybu, dobrovolnictví a dobrodružné expedici. Účastníci mohou získat při splnění programu mezinárodně uznávaný certifikát. A právě ty se předávaly v prostorách Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře.

Reklama

Mezinárodní cena vévody z Edinburghu je každoroční událostí, kdy program, který je pod záštitou britské královské rodiny, motivuje k osobnímu rozvoji všechny mladé lidi ve věku od 14 do 24 let. Slavnostní stříbrno-bronzová ceremonie se konala na půdě Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře. Pro ocenění si tam přišlo přes tři sta mladých lidí.

„Oni opravdu během roku podstupují výzvy v rámci pohybu, dovednosti, také někde pořádají dobrovolnickou činnost a vyráží na dobrodružné expedice, což je pro ně někdy doopravdy velká výzva vydržet ve volné přírodě, postavit stan a uvařit teplé jídlo. Myslím si, že si naše ocenění zaslouží,“ vysvětluje Tomáš Vokáč, ředitel Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu. 

Cenu si studenti zasloužili především tím, že vstoupili do programu, který na bronzové úrovni trvá šest měsíců, kde se věnují hned několika prospěšným činnostem. Cílem je posílení klíčových kompetencí, jako je spolupráce, komunikace v týmu a posílení silných stránek mladých lidí. Tento program už tradičně finančně podporuje Středočeský kraj.

„Jsou to aktivity, které opravdu mladé lidi motivují k tomu něco dělat a vystoupit ze své komfortní zóny, sebevzdělávat se, pracovat na sobě, ale také pracovat na věcech, které jsou charitativního charakteru, které jsou pro společnost a pro lidi, kteří jsou třeba slabší nebo ohrožení a ta charitativní část těch aktivit je velmi důležitá,“ popisuje hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

V současnosti je do Ceny vévody z Edinburghu zapojeno 37 subjektů ve Středočeském kraji, mezi které patří i dětské domovy nebo základní a střední školy.

„Musí zaplatit vstupní poplatek, protože to s sebou nese různou administrativu, ten poplatek pak ale hradíme a podporujeme je. Vyzýváme také k tomu, aby se školy do ceny zapojily. Potom všechny školy mají od nadace vévody z Edinburghu proškoleny své mentory a jejich prostřednictvím už pak vedou ty jednotlivé skupiny v těch školách,“ dodává Petra Pecková (STAN), hejtmanka Středočeského kraje.

Přihlásit se ale může i student, jehož škola do programu zapojena není. Pak mu nadace připojí jeho speciálního mentora, který ho celým procesem bude provázet. Jde tak o komplexní program osobnostního rozvoje, kdy mladí lidé nesedí po škole doma za počítačem, ale aktivně se věnují tomu, co je baví a ještě tím pomáhají druhým. A podle toho, kolik bylo letos oceněných, je vidět, že tento projekt u mladých lidí táhne. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu