• Načítám...
>

V Hostivicích řešili trať mezi Prahou a Kladnem

Z Kladna do Prahy už za dvacet minut, tak taková je myšlenka dlouho chystané vysokorychlostní trati mezi Prahou a Kladnem s konečnou stanicí na ruzyňském letišti. To, o čem se dlouho mluví, by už v příštím roce mohlo být realitou. Aktuálně totiž probíhá výběrové řízení na zhotovitele stavby a pokud vše půjde plánu, hlavní výlukové práce na železnici by mohly začít už na podzim příštího roku. Dokončení komplexu staveb se pak očekává na konci roku 2029. Vznikne nejen trať s větší kapacitou, ale také řada parkovacích míst včetně parkovacích domů nebo nová cyklostezka.

Reklama

Dlouho očekáváný projekt vysokorychlostní železnice mezi Prahou a Kladnem se stanicí na ruzyňském letišti už nabývá konkrétních podob a její realizace se zase o něco přiblížila. O její podobě přišli zástupci Správy železnic a Středočeského kraje debatovat s občany v Hostivicích, kudy mimo jiné trať povede. 

„Občanům představíme ten projekt, který se nyní blíží do fáze realizace. My v tuto chvíli soutěžíme zhotovitele stavby a samozřejmě aktuálně ještě dobíhají klíčová povolení, kde je účast veřejnosti nutná, tak jim tento projekt chceme blíže představit,“ vysvětluje ředitel odboru přípravy staveb Správy železnic Pavel Paidar.

Nová trať výrazně zrychlí a zmodernizuje propojení mezi Středočeským krajem a hlavním městem v daném úseku. Zároveň nabídne klíčové spojení na Letiště Václava Havla. 

„Přínos nové trati je zcela bez diskuse pro všechny cestující, kteří budou cestovat ze směru Kladno, Hostivice, Jeneč, Praha a obráceně, protože ta nová trať přinese výrazně vyšší rychlosti, výrazně větší pohodlí a komfort, než je současná doprava. A samozřejmě společně s tou tratí budou navázané i infrastrukturní investice, jako je výstavba parkovacích domů a parkování typu P+R,“ popisuje radní Středočeského kraje Petr Borecký (STAN).

Parkovací dům vznikne například i v Hostivicích. Vedle toho vznikne také nová cyklostezka, která bude kopírovat původní těleso dráhy a spojí Kladno, Jeneč, Hostivice a Prahu. Zároveň dojde i k navýšení kapacity trati oproti stávajícímu řešení. 

„Takže to bude mít přínos i proto, že budeme schopni přepravit mnohem větší počet cestujících do centra Prahy a je tady i spojení s letištěm, které je také významným přínosem celého toho projektu,“ říká Pavel Paidar, ředitel odboru přípravy staveb Správy železnic.

„Ta dnešní trasa, která trvá mezi půl hodinou až tři čtvrtě hodinou, podle toho, jak je doprava, se zrychlí někam k dvaceti minutám jízdy. Takže to bude vlastně poloviční doba času, co ti lidé pojedou z domova až do práce,“ uzavírá Petr Borecký (STAN) , radní Středočeského kraje.

Hlavní výlukové práce na železnici by měly začít už v průběhu příštího roku, nejspíš na podzim. Cestující by se po této trati mohli poprvé svézt ideálně na konci roku 2029, kdy by mohl být soubor několika staveb dokončen. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu