• Načítám...
>

Kolín nadále snižuje zadlužení a využívá dotace

Kolín úspěšně snižuje svůj původně miliardový dluh. V minulosti byl nejzadluženějším městem. Dnes ještě zbývá k uhrazení pět set milionů korun. Město ale přesto investuje a to díky dotacím.

Reklama

Kolín má v příštím roce hospodařit s příjmy a výdaji kolem 1,2 miliardy korun. Ale musí ještě ujít dlouhou cestu ke splacení celého dluhu, který s sebou vláčí z minulosti. Ten městu ročně ujídá 70 miliónů a splatit je třeba ještě půl miliardy. Dalším nemalým nákladem, respektive výpadkem v oblasti příjmů, je zrušení hazardu.

"My jsme se rozhodli pro veškeré aspekty, které byly proti a které byly pro - zrušit herny, zrušit hrací přístroje a omezit hazardní průmysl ve městě Kolín, což je citelný výpadek na straně příjmu," řekl Michael Kašpar, místostarosta Kolína.

Dávat dohromady rozpočet města a zajistit investice na jeho rozvoj tedy není jednoduché.

"Co se týče té výdajové stránky, tak tam samozřejmě musíme tyto výpadky nějakým způsobem saturovat a to se nejvíce snažíme příjmy z národních zdrojů, jako jsou dotace, které se řádově pohybují téměř kolem 150 milionů korun na rok," řekl Michael Kašpar.

A díky těmto prostředkům Kolín plánuje na příští rok minimálně dvě významné investiční akce.

"Jedna z největších akcí, na které Kolín čeká už asi 30 let, je rekonstrukce autobusového nádraží. V příštím roce by měla být dokončena. V nejbližších týdnech nás čeká začátek rekonstrukce okolí chrámu sv. Bartoloměje, což je velký projekt, na který jsme získali dotaci více než 80 milionů korun," řekl Michael Kašpar.

"V rámci této akce se budou zpřístupňovat a opravovat prostory parkánu - to znamená prostory na bývalých hradbách, které se zpřístupní. Bude tam taková jemná parková úprava," řekl David Mateásko, architekt města Kolína.

"Bude vyměněno osvětlení, bude se rekonstruovat zvonice, kostnice, stará škola," řekl Michael Kašpar.

Celý projekt město připravovalo společně s církví. Ta chce pokračovat ve druhé fázi s rekonstrukcí samotného chrámu, který je Národní kulturní památkou. Zatím ale čeká na rozhodnutí o grantu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu