• Načítám...
>

Střední Čechy lákají podnikatele

Střední Čechy přitahují stále větší množství podnikatelských aktivit. Hlavní předností kraje je prostor a blízkost pražské metropole. Odborníci ale varují, že nebude-li tento prostor vybaven také vysokorychlostním internetem, může se z něho stát pouze obří skladiště.

Reklama

Řada podnikatelů v současné době opouští Prahu a přichází na chuť středním Čechám.

"Začali jsme v roce 1997, pak jsme se postupně rozšiřovali - nové prodejny, nový sklad, až jsme skončili ve středních Čechách v Chrášťanech," řekla Alexandra Kala, středočeská Podnikatelka roku.

Chování a motivace podnikatelského stavu mapuje Středočeské inovační centrum myšlenkový trust krajských rozvojových koncepcí.

"Řeknu jeden příběh z poslední doby. Člověk, který se přestěhoval z Prahy na venkov, tak říkal, že prodal byt za několik milionů, má dům sám pro sebe s velkou zahradou a když se potřebuje dohodnout s kolegy, tak jim řekne, ať přijedou. Oni všichni rádi přijedou, protože u mě zaparkují. V Praze nezaparkují," řekla Rut Bízková, ředitelka Středočeského inovačního centra.

A nejde jen o parkování, ale i spousty vhodných příležitostí pro výstavbu logistických center.

"Posíláme kartáčky do zahraničí, na Slovensko, do Maďarska, Polska z jednoho centrálního skladu - pro nás je to úplně ideální místo díky dobré logistice," řekla Alexandra Kala.

"Naše hlavní výhoda je prostor," řekla Rut Bízková.

Výhoda se ale snadno může stát nevýhodou, pokud by podnikatelé střední Čechy vnímali pouze jako vhodnou plochu pro výstavbu velkoskladů.

"To by bylo velmi nešťastné, protože když se podíváte na mapu Středočeského kraje, tak ve veliké části kraje je mimořádně kvalitní půda," řekla Rut Bízková.

Je tedy třeba vytvořit podmínky i pro takové podnikatelské aktivity, které nepotřebují rychlý a spolehlivý přesun zboží, ale dat.

"Dost často je to práce, která nevyžaduje příliš mnoho hmoty a lidé, kteří jsou okolo těchto zdrojů budoucí zaměstnanosti, tak mají tu práci blízko," řekla Rut Bízková.

Vytvořit podmínky pro takové formy podnikání ale není maličkost. Nutně potřebují stabilní vysokorychlostní internet. Toho se právě středním Čechám v řadě míst nedostává. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu