• Načítám...
>

V pražské Zoo se konaly křtiny

  • 5. května 2024,
  • 18:28,
  • PRAHA,
  • Veronika Kuželková

V Zoo Praha pokřtili dvě mláďata pekari Wagnerův. Chlapci dostali jméno Chaco a Nopuku podle míst v Paraguayi, kde byli roku 1971 objeveni.

Reklama

V zoologické zahradě v Troji se konaly křtiny. A to hned dvojí - své jméno tu totiž dostala mláďata pekari Wagnerův.

"I z těch obrázků vidíte, řeknete si, že to je nějaký divočák, ale ve skutečnosti to je pekari Wagnerův, jihoamerický druh, který je velmi ohrožený a je tedy zajímavý i tím, že byl nejprve popsán z fosilních nálezů, byl považován za vyhynulého a až později se podařilo zastihnout živá zvířata v přírodě. Bylo to na poslední chvíli, jak jsem říkal, ta situace tohoto druhu v přírodě není dobrá a koneckonců i to je důvod našeho chovu. To je v zoologických zahradách záložní populace pekari Wagnerova, s tím, že i přispíváme na jeho ochranu v přírodě," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

"Pekari Wagnerovým se u nás daří docela dobře, jejich chov počal v roce 2016 a v roce 2018 se nám narodilo první mládě a musím zdůraznit, že to byl první odchov v České republice, to byl první narozený pekari Wagnerův tady. Jinak jsou velice ohrožení, protože ve volné přírodě jich je pouze už něco kolem 3000, v současné době je v Evropě chová pouze 11 institucí a my máme druhou největší skupinu a v Evropě jich je kolem 60," řekl Jan Marek, vrchní chovatel kopytníků Zoo Praha.

Slavnostního křtu se kromě ředitele zoologické Miroslava Bobka ujal také poradce prezidenta v oblasti životního prostředí Ladislav Miko.

"Já jsem hrozně šťastný, vždy mě baví sem přijít do zoologické zahrady v Troji, vždy je tady co vidět a když je takováto skvělá příležitost, jako pokřtít nové přírůstky a ještě u takto vzácného zvířete, tak nenápadného a veřejnosti neznámého, tak ten křest může trochu pomoci právě i tomu povědomí, že tady nejsou, byť je to úžasné, jen gorily, orangutani nebo další vele vzácnosti, o kterých všichni víme, ale že máme i vzácnosti, které jsou méně nápadné, ale nejsou méně důležité," řekl Ladislav Miko, poradce prezidenta pro životní prostředí a udržitelnost.

Pekariové se živí zejména ovocem a zeleninou a ve volné přírodě si pak nejčastěji pochutnávají na částech rostlin. Výběh pekari Wagnerův naleznete v horní části zoologické v blízkosti vlků. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu