• Načítám...
>

Centrum Prahy opět ozdobily slavnosti Navalis

  • 16. května 2024,
  • 23:30,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Letošní ročník byl opět velkolepý, tak jak byli návštěvníci zvyklí v dobách před covidovou pandemií. Svatojánské slavnosti Navalis opět nabídly bohatý program, který završil koncert barokní hudby přímo na Vltavě. Slavnosti byly i napínavé, a to kvůli silnějšímu větru. Ten ztížil seskok připravených parašutistů.

Reklama

Praha má opět za sebou slavnosti na řece. V centru Prahy se odehrál další ročník Svatojánských slavností Navalis. Než vyvrcholil večerním koncertem na Vltavě, opět se konalo každoroční procesí, které vyšlo z katedrály svatého Víta v areálu Pražského hradu. Navalis se letos opět nesly v tradičním duchu.

"Kostru slavností se snažíme neměnit. Maximálně ji doplňujeme nebo vylepšujeme některé pasáže. Ale i to je vlastně důležité, protože do té stabilní kostry se nám každý rok více a více hlásí různé spolky a dobrovolníci. Zejména spolky takzvaně cechovní. To znamená, že letos tady budeme mít daleko více baráčníků, trubačů, cech kominíků," uvedl Zdeněk Bergman, převozník pražský.

Průvod prošel z hradu Nerudovou ulicí až na Karlův most. Tady se mohli účastníci podívat na plující regatu benátských lodí Vela al Terzo. Po pobožnosti před kostelem svatého Františka na Křižovnickém náměstí se pak uklidnil vítr a mohli tak seskočit připravení parašutisté. Ti měli opět nelehký úkol, a to proletět bezpečně pod oblouky Karlova mostu. Po úspěšném seskoku si pak mohli dopřát zasloužené osvěžení.

"Fouká celkem silný vítr, čekali jsme do poslední chvíle, jestli se ten vítr utiší. Byly to hraniční podmínky, ale zvládli jsme to. Takže na zdraví," konstatoval Radek Šíma, parašutista, Aeroklub Prostějov.

“Skvělé. A vás se také zeptám na vaše pocity.”

"Pocity byly příšerné. Ty podmínky byly za hranou. Příště by bylo třeba lepšího počasí," doplnil Petr Chládek, parašutista, Aeroklub Strakonice.

Pak už následoval vrchol letošních svatojánských oslav. Za proplouvání osvětlených lodí se přímo na Vltavě rozezněly tóny tradiční barokní hudby. A to v autentickém dobovém složení.

"Letošní hudební provedení připravilo uskupení Beata Altior, které se věnuje rekonstrukci původních barokních a renesančních skladeb. Na letošních Navalis budou skladby uvedeny i na původní nástroje tehdejší doby," upozornil Zdeněk Bergman, převozník pražský.

"Já si myslím, že přesně tento typ slavností, které mají nejenom společenskou dimenzi, ale i tu duchovní do Prahy patří. Sem do toho prostředí historické intaktní staré Prahy perfektně zapadnou. A myslím si, že i pro návštěvníka Prahy zažít tu kulisu Prahy za těchto slavností je samozřejmě něco excelentního, co jinde zažít nemůže,” zdůraznil Michal Hroza (TOP 09), radní hl. m. Prahy.

Svatojánské slavnosti Navalis se v Praze konají každoročně v předvečer svátku ve světě snad nejznámějšího českého světce Jana Nepomuckého. Výraz navali je přejatý z latinského označení pro lodní hudbu. Od roku 2014 slavnosti v Praze pořádá Svatojánský spolek. Ten navazuje na činnost svatojánských bratrstev v minulosti.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu