• Načítám...
>

Na Barrandově začala výstavba nového kostela

  • 16. listopadu 2018,
  • 14:58,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Barrandov bude mít nový kostel. V těchto dnech tam totiž začala jeho výstavba a pokud vše půjde podle plánu, hotový by měl být do dvou let. Stavba za zhruba 150 milionů korun nabídne také komunitní centrum a malou kavárničku.

Reklama

Barrandovští se dočkali. V místě, kde má teď práci bagr, do 2 let vyroste nový kostel, po kterém prý veřejnost dlouho volala. Kostel, který má farnost k dispozici na Zlíchově, je malý a zájem o bohoslužby a další církevní aktivity neustále roste.

"Prostory nedostačovaly ani v té části duchovní, ani v té části společenské. Tak před časem vznikl ve farnosti takový podnět, aby se zde postavilo zázemí jak duchovní, tak i společenské a kulturní," řekl Josef Ptáček, farář Římskokatolické farnosti Praha - Hlubočepy.

Práce odstartovaly začátkem listopadu. Stavaři museli nejdříve odkrýt podloží až na Barrandovskou skálu. 

"Nepotvrdily se nějaké negativní předpoklady o špatném podloží. Odkrývá se základová spára a myslím si, že do zimy bychom mohli položit podkladní betony," řekl Josef Majer, vedoucí stavby. 

Vítězný návrh z pera architektů Jakuba Žišky a Pavla Šmelhause počítá i s komunitním centrem, které bude mít ve výbavě např. filmový sál. Lidé budou moci zajít také do malé kavárničky.

"Máme zde již určitý plán založení filmového klubu. Potom klubovny pro maminky s dětmi, dopoledne mateřské centrum, a společenství seniorů, které je zde také velice živé, lidé mají zájem, rádi přicházejí na faru, diskutují o různých problémech," řekl Josef Ptáček.

Kostel bude zasvěcen Kristu Spasiteli a do jeho interiéru budou umístěny ostatky sv. Ludmily mučednice. Stavba vyjde na 150 milionů korun. 50 milionů přislíbilo Pražské arcibiskupství. Dalších 30 milionů už se podařilo vybrat v rámci darů. Lidé mohou dále na stavbu kostela přispívat do veřejné sbírky. Informace naleznou na webových stránkách Centra Barrandov.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu