Historické kandelábry se opět rozsvítí

  • 15. prosince 2016,
  • 19:40

​Pražská plynárenská a Galerie hl. m. Prahy nabízí možnost procházky s odborným výkladem o užití plynu pro osvětlování staré Prahy s názvem Od kandelábru ke kandelábru. Tato akce se uskuteční 28. prosince od 17 hodin.

Reklama

Pražská plynárenská a Galerie hl. m. Prahy myslí na milovníky procházek starou Prahou a jejími romantickými zákoutími. 28. prosince se mohou projít z Hradčan až ke Karlovu mostu a podívat se, jak bude novodobý lampář rozsvěcet a zhášet plynové lampy. Procházka s lampářem má název Od kandelábru ke kandelábru.

„V roce 1882 bylo v Praze kandelábrů nejvíce, a to 16 osmiramenných a 11 čtyřramenných. Do současnosti zbyly bohužel pouze tři,“ řekl Jan Žákovec, vedoucí Plynárenského muzea.

Procházka bude spojena také s odborným výkladem o užití plynu pro osvětlování staré Prahy. Zájemci o rozsvěcování a zhášení plynových lamp se už v prosinci jednou sešli a mohli si tak zdánlivě jednoduché rozsvěcování osobně vyzkoušet.

Anketa

Chcete-li se podívat na rozsvěcování plynových lamp a zažít neopakovatelné okamžiky v dopadu jejich tlumeného světla, pak si na 28. prosince od 17 hodin určitě udělejte čas.

„Sraz je u historického osmiramenného kandelábru v Loretánské ulici, naproti kasárnám Hradní stráže,“ dále řekl Jan Žákovec, vedoucí Plynárenského muzea.

Zlatou éru zažili plynové lampy v Praze v období 1. republiky, jejich žluté tlumené světlo dohaslo po roce 1985.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu