Praha bojuje proti ateroskleróze

  • 26. dubna 2017,
  • 7:15

Ateroskleróza je nemoc, která se řadí mezi civilizační choroby a je jednou z nejčastějších příčin úmrtí. Prevence této choroby je nezbytná a tak se letos poprvé v Praze koná akce pro veřejnost s názvem Týden proti ateroskleróze. Zde si mohou návštěvníci nechat provést vyšetření při pohybové aktivitě a zjistit tak svůj zdravotní stav.

Reklama

V rámci Evropského kongresu o ateroskleróze se v Praze koná první ročník týdne aterosklerózy. Na této akci mohou návštěvníci zdarma v edukačním stanu zjistit všechny rizikové faktory tohoto onemocnění, nebo s nutričními terapeuty prokonzultovat své stravovací návyky.

"Potom mohou lidé navštívit stan pohybových aktivit, kde si mohou vyzkoušet cvičení na strojích, poradit se s fyzioterapeutkami, a máme ještě třetí aktivitu, a to jsou vycházky s nordic walking holemi, kdy jsou naplánovány tři trasy podle délky a náročnosti. Mohou využít instruktáž s instruktory a rovnou s nimi jít na tu procházku. Za odměnu dáváme ovoce," řekla Natálie Koubková, koordinátorka Týdne proti ateroskleróze.

Ateroskleróza neboli kornatění tepen je onemocnění, při kterém dochází k ukládání tukových látek do stěn tepen. Toto onemocnění vede například k infarktu, nebo k cévní mozkové příhodě.

"To riziko v dnešní době je větší, zaprvé se dožíváme vyššího věku, takže je delší čas na to, aby ty cévy byly vystaveny tomu vlivu nezdravého životního stylu, a to co jsme dříve vídávali v 60 nebo 70 letech, jako například stařecký diabetes nebo vysoký krevní tlak, infarkty, mozkové příhody, tak dnes vídáme ve 30 nebo 40 letech. Není výjimkou, že máme 40 leté pacienty po infarktu, po mozkové příhodě se všemi rizikovými faktory aterosklerózy," řekl Martin Matoulek, tělovýchovný lékař VFN Praha.

Nejčastější příčinou vzniku aterosklerózy je nedostatek pohybu, nezdravá strava nebo kouření.

"Pak samozřejmě máme neovlivnitelné faktory, to je věk, muži jsou daleko rizikovější než ženy a rodinná anamnéza," řekl Martin Matoulek.

Od 27. do 29. dubna bude probíhat týden aterosklerózy v rekondičním centru v Salmovské ulici Praha 2. Zde jsou pro návštěvníky připraveny workshopy, konzultace nebo měření složení těla. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu