​Muzeum čokolády láká děti i dospělé

  • 12. května 2017,
  • 18:16

Pražské muzeum čokolády vypadá tak trochu jako dům z pohádky a tak není divu, že jeho častými návštěvníky jsou především děti, ale i dospělí. Jeho expozice se věnuje historii výroby této sladké pochutiny vyráběné z kakaovníku, ale také ukazuje, jak se vyrábí. Nemalá část výstavy je věnována balení čokolády, její tradici v Čechách a samozřejmě také ochutnávce některých vybraných druhů.

Reklama

Správná čokoláda se pozná nejenom podle toho, že výborně chutná, ale že je vyrobena z kvalitních prvotřídních surovin, a když se zlomí, tak se ozve sladké křupnutí.

,,Naše muzeum je zaměřeno především na čokoládovou historii. To znamená od dob starověkých civilizací jako byli Aztékové, Olmékové, Májové, kteří jsou považování za objevitele kakaa, kakaovníku a jako jeho první uživatelé až po dnešní moderní dobu," řekl Marek Šustáček, marketingový manažer Muzea čokolády.

Zpracování kakaových bobů především z jižní Ameriky a z pobřeží Slonoviny do podoby čokoládové tabulky se datuje až od druhé poloviny devatenáctého století. Od šestnáctého století se kakao šlehalo v horké vodě v porcelánových nebo stříbrných konvicích a bylo velmi hořké. Ve vyšších společnostech se pilo bez cukru a podávaly se k němu různé přísady a koření.

,,Později došlo k tomu, že ve Španělsku začali tenhle nápoj sladit a to stálo za masivním rozšířením kakaa mezi vícero lidí," řekl Marek Šustáček.

Dnes má čokoláda mnoho rozmanitých podob. Čokoládová tabulka je jen jedním ze způsobů jejího zpracování.

,,Můžeme se bavit o pralinkách trufflích, dalších výrobcích, kde tu chuť dotvářejí i další prvky a ne jenom ta samotná čokoláda. Mohou to být krémy, náplně a tak dále," řekl Marek Šustáček. 

Nejlákavější část muzea čokolády je její výrobna, kde si pod vedením zkušeného čokolatéra mohou návštěvníci zkusit vyrobit svou vlastní malou čokoládu.

,,Chodí sem staří mladí, děti, školky. Máme tu workshopy, takže si zkoušejí vyrábět čokoládu, baví je to a chutná jim," řekl Vít Němeček, hlavní čokolatér.

Vyrábět čokoládu, kterou si návštěvníci vyrobí, si pochopitelně mohou odnést domů a tam si na ni v klidu pochutnat. Jaká čokoláda chutná čokolatérovi, má ji vůbec rád?

,,Já mám rád hořkou s mandlemi, s lískovým ořechem a samotnou," řekl Vít Němeček. 

Muzeum čokolády v Celetné ulici má otevřeno denně a to od 9:30 do 19:00.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu