Plynárenské muzeum prožilo rušnou noc

  • 13. června 2017,
  • 7:16

Druhá červnová sobotní noc již tradičně patřila pražským muzeím a galeriím. Výjimkou nebylo ani Plynárenské muzeum. To návštěvníky seznamuje s historií a vývojem českého a světového plynárenství od jeho počátků až po současnost.

Reklama

Plynárenské muzeum se už potřetí zapojilo do tradiční pražské Muzejní noci a rozhodně toho nelituje.

"Jsme velice rádi, protože každý rok do muzea chodí více a více návštěvníků a my se zase snažíme jim ukázat novinky. V letošním roce máme navíc kulaté výročí. Pražské Plynárenství slaví 170 let, protože 15. září roku 1847 byla zprovozněna první plynárna v Praze a rozsvítilo se prvních 200 plynových lamp," řekl Jan Žákovec, vedoucí Plynárenského muzea.

Kromě jiného, mohou návštěvníci v muzeu vidět starožitné plynové spotřebiče. Člověk se pak nestačí divit, na co všechno se v minulosti plyn používal.

"Plynem se dřív vařilo, svítilo, topilo, žehlilo. Letošní novinkou je kadeření vlasů na plynových hořácích," řekl Jan Žákovec.

"Jedná se o takzvaná železná kadeřítka, kterými se kadeřilo zhruba na přelomu 19. a 20. století. Vynálezcem těchto kadeřítek byl francouzský holič a kadeřník Marcel Grateau," řekla Renata Žákovcová, prezentátorka kadeřítek.

Na kadeření vlasů už dnes máme úplně jiná zařízení, ale plynové karmy používáme dodnes. Jen už nejsou tak hezké. Obdiv si zasluhují i plynové žehličky.

"Vevnitř hořel plyn, žehlička se ohřívala a krásně se s ní žehlilo," řekl Vladimír Zach, krejčí.

Plynárenské muzeum se nachází v areálu Pražské plynárenské v Praze Michli, a jako v historii první muzeum plynárenského oboru v České republice bylo otevřeno v roce 1999. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu