Oční klinika DuoVize je jedničkou ve svém oboru

  • 13. června 2017,
  • 20:16

Oko je jedním z nejsložitějších lidských orgánů a platí také, že je nejzranitelnější. Oči jsou citlivé jak na prudké slunce a na prach, ale i na vítr a smog. K jejich opotřebovanosti přispívá zejména věk, ale i jejich neúměrné zatížení čtením a sezením u počítače a u televize. Častým onemocněním očí, zejména po pětašedesátém roce života, je šedý zákal.

Reklama

Ročně u nás operaci šedého zákalu podstoupí sto tisíc pacientů. Jedním z míst, kde šedý zákal odstraňují je oční klinika DuoVize, která sídlí na náměstí I.P.Pavlova v Praze. Za osm let své existence napomohla tisícům pacientů k navrácení zdravého zraku. Pacienti přicházejí a většinou ani netuší, že šedý zákal vlastně mají.

,,Pacienti často popisují ten problém jako vidění přes mléko, záclonu nebo mlhu. Někdo udává trochu dvojité vlnění, tříštění světel," řekla Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize. 

,,Já se k zákroku odhodlal až v pozdějším věku, v sedmašedesáti letech. Poté, co jsem zhruba od padesáti let měl potíže s dioptriemi. Končilo to na pěti dioptriích a postupně se zhoršoval a i barevné vidění se zhoršovalo. Takže když diagnostikovali šedý zákal, tak jsem se rozhodl pro typ situace, která řešila šedý zákal i dioptrie," řekl Petr Kuchař, pacient.

Pacienti s šedým zákalem špatně spí, trpí depresemi a postupně jim ubývá fyzická kondice a duševní pohoda. 

,,Výsledky australské studie Blue Mountains eye study prokázaly, že operace šedého zákalu snižuje riziko následného časného úmrtí o čtyřicet procent, protože lidé mají mnohem lepší vitalitu, psychiku, lépe spí. Operace šedého zákalu je v dnešní době nejčastěji prováděná operace vůbec a skutečně ten, kdo operace dělá rutině, tak dosahuje úplné dokonalosti. To je například náš operatér, pan doktor Továrek, který odoperoval více než třicet tisíc operací šedého zákalu," řekla Lucie Valešová.

,,V oční klinice DuoVize používáme od roku 2012 femtosekundový laser LenSx k operaci šedého zákalu. Pomocí femtosekundového laseru děláme řezy v oku. Řez v rohovce a čočce. Připraví nám ten laser oko k operaci, a potom odsajeme čočku a implantujeme náhradní monofokální nebo unifokální vnitrooční čočku" řekl Lubomír Továrek, oční mikrochirurg Oční kliniky DuoVize.

Laserová operace šedého zákalu je světovou novinkou a první operace proběhla v roce 2010. Během operace šedého zákalu se mohou odstranit i dioptrie a taky astigmatismus. Vyšetření a operaci této operaci této oční nemoci hradí zdravotní pojišťovny.

,,Ta laserová operace je šetrnější, dochází k rychlejšímu hojení a ta rána v rohovce je přesnější," řekl Lubomír Továrek. 

,,Mohu ze své zkušenosti říct, že je to úplně vynikající. Průběh byl nádherný, za dvacet minut bylo po operaci, nic nebolí, komunikují s vámi, velmi příjemný personál, takže lze opravdu doporučit a veškeré obavy jsou úplně zbytečné," řekl Petr Kuchař.

Co čeká pacienta po operaci? Za jak dlouho uvidí a především, jak vidí? Může sportovat nebo pracovat na zahrádce?

,,První den po operaci mají zakryté oko obvazem, který si sami druhý den ráno po probuzení už dají pryč a na kliniku na kontrolu přicházejí s odkrytým okem. Už první operační den je vidět výrazné zlepšení vidění, ale ještě to není dokonalé. Pacient může vnímat mírnou mlhu nebo mírné rozostření světel. To během několika málo dnů ale odchází a pacient, pokud má zdravou sítnici, tak vidí velice ostře a je velice spokojen," řekla Lucie Valešová.

,,Po samotné operaci asi dva nebo tři dny byl potřeba mírnější režim. Nedělat těžké práce nebo v extrémně prašných prostředích. Běžné čtení nebo psaní na počítači je možné a dlouhodobě necítím žádnou újmu, ale naopak se mi zlepšily podmínky pro řízení vozidla. Už to bylo v situaci, kdy má lékařka zvažovala, jestli dostanu prodloužení řidičského průkazu za další dva roky nebo ne. Teď po operaci se to zlepšilo, takže úplně běžně řídím ve dne i v noci. Skvělá věc, můžu doporučit," řekl Petr Kuchař.

Hlavní je tedy v případě prvních příznaků se co nejrychleji objednat a nechat se operovat, pak člověk znovu může vidět svět plný barev ostře a užívat si plnohodnotného života.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu