V Galerii Smečky vystavuje Lea Fekete

  • 8. září 2017,
  • 11:47

V Galerii Smečky až do 7. října vystavuje slovenská výtvarnice Lea Fekete. Výstava nese název V čase, ploše, prostoru a souvislostech. Autorka se věnuje především oděvnímu designu a na výstave představuje svojí připravovanou kolekci.

Reklama

Obrazy, šperky a především oděvní design. To je druh umění, na který se specializuje slovenská autorka Lea Fekete. Na její výtvory se můžete přijít podívat do Galerie Smečky.

"Je jednou z nejvýznamnějších umělkyň na Slovensku v oděvní tvorbě. Kreslí na látku a já si myslím, že když se podíváte okolo, tak hned zjistíte, proč je takovou hvězdou," řekl Pavel Janeček, předseda představenstva Pražské plynárenské.

"Paní Lea Fekete patří k nevelké skupině zakladatelských osobností, které se zasloužily o etablování výtvarného oděvu na Slovensku ještě v 80. letech minulého století. Primárně je oděvní designérka. Textilní koláž je takový předstupeň," řekla Xénia Lettrichová, kurátorka výstavy.

"V Galerii Smečky je ucelená kolekce obrazů, módního designu a šperků, to je hlavní oblast, které se věnuji. Je potřeba říct, že je to skutečně propojené navzájem, protože ty jednotlivé obrazy jsou přinesené speciálně jen pro tuto příležitost a doopravdy premiérově na hedvábí, které se realizovalo v italské manufaktuře," řekla Lea Fekete, autorka výstavy, designérka.

Autorka ve svém díle odráží pozitivní přístup k životu a pocity pokoje a harmonie. Na výstavu dorazila i dlouholetá přítelkyně Ley Fekete. Pražská primátorka Adriana Krnáčová.

"My jsme spolu vyrůstaly v Bratislavě a známe se strašně dlouho. Vychovávaly jsme spolu děti, studovaly jsme spolu, a v 80. letech jsme spolu vytvořily takovou uměleckou skupinu a začaly jsme tvořit výtvarný design. Pak jsme se rozešly, naše kroky se rozdělily profesně, ale nadále jsme zůstaly přítelkyně. Teď jsme se potkaly tady v Praze na této výstavě, kde ona vystavuje své obrazy a já zahajuji výstavu, takže je to takové zvláštní," řekla Adriana Krnáčová, primátorka hl. m. Prahy.

Výstavu Ley Fekete V Čase, ploše, prostoru a souvislostech můžete v Galerii Smečky navštívit do 7. října. Otevřená je od úterý do soboty od 11:00 do 18:00 hodin. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu