V Galerii Smečky je výstava děl tvořených ohněm

  • 19. října 2017,
  • 9:06

V Galerii Smečky je v těchto dnech k vidění výstava nezvyklých obrazů, fotografií a objektů - k jejich tvorbě byl totiž použit oheň. Jedná se o výstavu Svatopluka Klimeše. Výstava je navíc podtržena tím, že k ní vyšla i experimentálně pojatá kniha, kterou si během prohlídky můžete zakoupit.

Reklama

Pražská plynárenská zve do Galerie Smečky na výstavu Svatopluka Klimeše. Výstava nese název Oheň do papíru nezabalíš. Společným pojítkem napříč díly je oheň.

"Každý obraz, každá kresba, koláž nebo fotografie je interpretována ohněm," řekla Marie Klimešová, kurátorka výstavy.

Svatopluk Klimeš se narodil roku 1944. Na české výtvarné scéně se pohybuje od 60. let 20. století. Výstava je rozdělena do několika částí, které ukazují šíři autorova výtvarného záběru. Objevují se tu jak malby, kresby, fotografie, tak i podsvícené objekty. K vidění jsou tu starší díla, tak i ta nejnovější.

"Jsou to práce z poslední doby - z jara 2017, ve kterých se úplně překvapivě vrátil k barvě. Médium ohně je spojené s hnědou barvou, černou, s grafitem a popelem, takže to barevné není. Po dlouhých letech se ta barva opět objevila a ty obrazy jsou velice poetické," řekla Marie Klimešová.

Některé ze starších obrazů jsou spjaty se silným osobním prožitkem autora.

"Jeden z nich je spojený s povodněmi 2002, které jsme prožívali na vlastní kůži v jižních Čechách," řekla Marie Klimešová.

Díla Svatopluka Klimeše jsou unikátní tím, že jsou k jejich tvorbě použity různé ohňové stopy.

"Někdy kreslí ohněm pomocí prskavek nebo lihu, propaluje nějakými raznicemi nebo žhavým nožem. Ty typy zásahů jsou různé, některé jsou velmi expresivní, některé jsou takové jemné," řekla Marie Klimešová.

Autor ke tvorbě používá i popel nebo dým. Výstava bude v Galerii Smečky přístupna veřejnosti do 25. listopadu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu