Lékaři hlásí vítězství v boji s virovou hepatitidou C

  • 23. listopadu 2017,
  • 9:27

V ČR žije asi 40 tisíc osob infikovaných virovou hepatitidou C a ročně je nově infikováno tisíc nových případů. Nyní lékaři přišli s novým způsobem léčby tohoto onemocnění. Účinnost je téměř stoprocentní.

Reklama

Záludné a velice vážné onemocnění, které může probíhat i desítky let s minimálními příznaky, to je virová hepatitida C. Ještě nedávno byla léčba tohoto virového onemocnění zdlouhavá a náročná. V současné době ale lékaři přicházejí s novou možností léčby.

"V současné době jsou ty léky ve formě tablet, ne injekcí. Trvají pouhých 12 týdnů a dalo by se říci, že nemají téměř vůbec žádné nežádoucí účinky," řekla Soňa Fraňková, lékařka Kliniky hepatogastroenterologie.

Většina infikovaných osob o své nemoci ovšem neví.

"Dozvědět se to mohou pouze na základě krevních testů, jinak se toto onemocnění nedá diagnostikovat. Ty krevní testy jim může nechat vyšetřit buď jejich odborný lékař, praktický lékař, případně jsou i různé akce včetně akcí anonymních, kam může ten pacient zajít sám," řekl Jan Šper, zástupce přednosty Kliniky hepatogastroenterologie.

Vyšetření by měly podstoupit osoby, které se v minulosti vystavily rizikovému chování. Mezi to patří např. amatérské tetování nebo nitrožilní aplikace drog. Před rokem 1992 se lidé mohli tímto virovým onemocnění nakazit také transfúzí anebo transplantací.

"Nakazila jsem se při porodu druhé dcery, tzn. před 35 lety, protože jsem dostala transfúzi od 4 lidí a v té době ta krev nebyla po té zdravotní stránce kontrolována," řekla Věra, vyléčená pacientka.

"Jak jsem se nakazil, to vám neprozradím, protože to nevím. Mohlo to být třeba před 30 lety," řekl Jan, vyléčený pacient.

Po 12 týdnech s novými léky se paní Věra i pan Jan bezbolestně a bez vedlejších příznaků z virového onemocnění vyléčili. V současné době léčbu virové hepatitidy C bezinterferonovými režimy nabízí 16 zdravotnických pracovišť. Léčba jednoho pacienta se pohybuje okolo milionu korun a je plně hrazena pojišťovnou.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu