Galerie Smečky vystavuje díla Vladimíra Renčína

  • 12. prosince 2017,
  • 12:54

Galerie Smečky v Praze vystavuje na dvě stě kreseb legendárního humoristy a kreslíře Vladimíra Renčína. Výstava jeho prací se přitom mohla uskutečnit jen díky podpoře společnosti Pražská plynárenská.

Reklama

Nositel medaile za zásluhy udělené prezidentem republiky Václavem Klausem v roce 2011, rodák z Peček na Kolínsku, absolvent střední ekonomické školy, ale hlavně poctivý člověk s inteligentním nadhledem. To byl Vladimír Renčín, který zemřel 4. října letošního roku a kterému na počest jeho památky uspořádala výstavu jeho kreseb společnost Pražská plynárenská v pražské Galerii Smečky.

"My jsme v předvánočním čase chtěli přijít s nějakou výstavou, která by se líbila lidem širokého záběru, aby byla zajímavá pro rodiny s dětmi, pro starší občany a proto jsme vybrali Vladimíra Renčína, kterého zná každý a jeho vtipy jsou všeobecně oblíbené," řekl Miroslav Vránek, tiskový mluvčí Pražské plynárenské.

Vladimír Renčín sám říkával, že s velkým napětím čekal na reakci komunistů, když vyšla jeho první kresba v americkém týdeníku Time. Kupodivu skoro největší opletačky však prý měl s prezidentem Václavem Klausem. Když svého času řekl: "Několik mých kreseb si vzal dost osobně, ačkoli skutečně osobní snad byla jen ta s textem: Češi nekraďte nám tady pera."

"Gros té výstavy v základní části galerie tvoří méně známé originály obrazů, které jsou jednak zapůjčeny rodinou pana Renčína a jednak jsou normálně vystaveny na Kuksu v expozici. Druhá část je pro ty, kteří se zajímají více o jeho tvorbu do hloubky. Jsou tam různé vývoje jeho tvorby, zahraničí, pro děti, komixy," řekl Jiří Hruboň, kurátor výstavy.

"Je typickým představitelem selského českého rozumu. Mám ho rád od prvních obrázků, které jsem kdy od něj viděl," řekl Miloň Čepelka, herec.

"Jak by si rozuměl Vladimír Renčín a Jára Cimrman?"

"Tuto otázku jsem čekal. Bezesporu by si rozuměli, o tom není nejmenší pochyby. Oba měli ten český selský rozum," řekl Miloň Čepelka.

Vladimír Renčín jako jeden z nejvýznamnějších českých kreslířů, karikaturistů a ilustrátorů se prý vlastním kresbám sám nikdy nesmál. Možná proto, že podstata jeho vtipů ani k smíchu být neměla. Výstava jeho díla v pražské Galerii Smečky potrvá až do 10. února příštího roku. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu