Lampář rozzářil Hradčanské náměstí

  • 12. prosince 2017,
  • 12:56

Romantickou procházku uspořádala Pražská plynárenská pro milovníky staré Prahy. Mohli se totiž podívat na práci lampáře, který rozsvítil plynové lampy a nahlédnout s ním do romantických tlumeně osvětlených malebných zákoutí naší metropole.

Reklama

Rozsvěcení plynových lamp na Hradčanském náměstí je vždy určitou slavností. Jejich žlutavé světlo rozzáří Hradčanské náměstí do nádherného poetického obrazu.

"V předvánoční době pořádáme propagační akce, pořádá je Pražská plynárenská ve spolupráci s Galerií hl. m. Prahy. Lidé si mohou vyzkoušet tu práci lampáře," řekl Jan Žákovec, lampář, Pražská plynárenská.

První plynové lampy se v Praze rozsvítily 15. září roku 1847. Nejvíce jich v naší metropoli bylo v roce 1941, kdy jich tu fungovalo téměř 10 tisíc. Po druhé světové válce ale jejich počet začal prudce klesat. Poslední lampy dohasly na jaře roku 1985. Postupně však došlo po vzoru jiných evropských měst k jejich obnovování, a tak jsou dnes součástí historické Prahy.

"V současné době je v Praze téměř 700 plynových lamp, jsou na celé královské cestě od Prašné brány přes Staroměstské náměstí. Karlův most je jediný most na světě, který je osvětlený plynem a pokračuje to až sem na Hradčanské náměstí. V současné době až do 23. prosince rozsvěcíme i plynové lampy na Karlově mostě, čili kdo má zájem se podívat na rozsvěcení Karlova mostu, tak může přijít každý den po 4. hodině začínáme rozsvěcet," řekl Jan Žákovec.

anketa

Zkouším to, ale není to vůbec jednoduché - rozsvítit nebo naopak zhasnout plynovou lampu na kandelábru. Další setkání putování od kandelábru ke kandelábru bude 20. prosince. Sraz je opět v 18 hodin v Loretánské ulici. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu