ELTODO má technologie pro chytré dálnice

  • 13. dubna 2018,
  • 9:36

Reklama

Výměna informací o dopravní situaci, o momentální průjezdnosti konkrétních lokalit, o kolonách, o počasí a nebo přesná lokalizace např. při dopravní nehodě. A to vše v reálném čase nejen na displejích operačního centra, ale zároveň také přímo u řidiče v autě. Samozřejmostí je schopnost interaktivní komunikace mezi řídícím centrem a posádkou vozu. To je stručný výčet základních funkcionalit nového systému, který vyvinula společnost ELTODO.

"Vnímáme to jako budoucí potenciál firmy ELTODO, umístění ITS technologií na dálnicích, je to mezikrok v řízení dopravy a to s přechodem na autonomní řízení vozidel, jedná se o pilotní projekt. Víceméně to bylo prvotní nasazení tohoto systému, ověření si v praxi, jak tato technologie funguje," řekl Martin Němec, ředitel div. Telematika a automatizace, ELTODO.

Kooperativní koridor je pilotním projektem společnosti ELTODO, který připravila pro české Ředitelství silnic a dálnic. Projekt předpokládá aplikaci tzv. chytrých technologií, které umožní komunikaci mezi vozidly navzájem, stejně tak jako se zařízeními, která jsou umístěna na dopravní infrastruktuře. Různé detektory, dopravní značky a podobně.

"Nacházíme se na typizované instalaci jednotek RSU, tzv Road-Site Unit, které jsou jedním z prvků systému C-ITS a mají za úkol sbírat a předávat dopravní informace pro ostatní účastníky provozu. Běží to na mezinárodním standardu ITS-G5, na základě kterého se tady šíří veškeré dopravní zprávy a pak je osazena doplňková technologie na základě detekce bluetooth a wifi, což má v současné době většina automobilů, což se o technologii ITS-G5 říct nedá" řekl Radek Jeřábek, vedoucí stř. zakázek ELTODO.

"Hlavní výhodou tohoto softwarového řešení je posbírání informací z koncových zařízení a okamžité poskytnutí těchto informací operátorům a řidičům v reálném čase," řekl Martin Kračún, systémový inženýr, ELTODO.

Systém ITS - Intelligent transport system společnosti ELTODO v současné době využívá Ředitelství silnic a dálnic České republiky především pro monitoring vybraných vozidel, včetně techniky jako jsou sypače, pluhy, mobilní signalizační vozíky a podobná zařízení.

"Základem je dostat maximum informací v předstihu ke každému řidiči, ještě než se dostane k nějaké potenciálně krizové situaci. Nyní jezdíme po Pražském okruhu, kde jsme zřídili pilotní koridor tohoto systému. To znamená s dostatečným předstihem, ať už je to 6 - 30 vteřin dopředu, tak ten řidič ví, že se blíží k situaci, kde je nehoda nebo údržba, pohybuje se tam sypač nebo tam zasahuje IZS," řekl Jan Rýdl, tiskový mluvčí ŘSD ČR.

Hlavním cílem tohoto projektu je příprava interaktivního komunikačního prostředí, které pomůže zvýšit bezpečnost a plynulost silniční dopravy. Zatím touto speciální technologií díky společnosti ELTODO mluví jen některá vybavená auta Ředitelství silnic a dálnic. Systém má však v oblasti svých potenciálních funkcionalit obrovské spektrum využití. Už dnes je pro výrobce automobilů vzájemná komunikace aut mezi sebou a s dopravní infrastrukturou jedním z hlavních inovačních témat.

"V budoucnu se počítá, že tyto informace budou distribuovány všem účastníkům silničního provozu, to znamená, že kdokoli bude mít ve vozidle instalovanou patřičnou jednotku, tak bude moci tyto informace získávat," řekl Jan Rýdl.

V České republice se připravuje výstavba tzv. kooperativního koridoru využívajícího technologii ITS. Nová technologie vyvíjená společností ELTODO posouvá Českou republiku mezi světovou špičku. Koridor totiž umožní testování, poskytování dopravních informací prostřednictvím inteligentního dopravního systému v praxi.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu