Nová výstava se věnuje ilustrátorovi Golema

  • 22. února 2019,
  • 11:49

Pražská galerie Smečky zve na unikátní výstavu ilustrací Huga Steinera-Prag. Tento málo známý umělec dal například první podobu pražskému Golemovi, když ilustroval román Gustava Meyrinka. Na výstavě jsou k vidění jeho rané práce i pozdní ilustrace.

Reklama

Galerie Smečky, jejíž zřizovatelem je Pražská plynárenská, zve na unikátní výstavu ilustrací umělce, který jako první vytvořil podobu Golema z románu Gustava Meyrinka. Jejím autorem je Hugo Steiner - Prag, židovský mystický grafik a ilustrátor.

"Byl velice ovlivněn Freudem, takže ve všem svých pracích používal mnoho motivů ze snů a zpracovával své sny, takže tam vidíme třeba stromy, které se mění v postavy, uzavřené celky, využívá strachu z dětství," řekl Pavel Růt, kurátor výstavy.

Výstava návštěvníkům nabídne na 60 Steinerových ilustrací, jak z jeho rané, tak i pozdní tvorby. K vidění jsou také ilustrace členů spolku Jung-Prag, kam Steiner sám patřil. Kromě ilustrátorů je se skupinou, která se zabývala i mystikou a okultismem, spojený již zmíněný spisovatel Gustav Meyrink nebo také Rainer Maria Rilke. K vidění jsou díla především ze soukromých sbírek, která nebyla doposud nikdy vystavena.

"Já jsem Steinera začal sbírat v době před 20 lety, to jméno nikomu absolutně nic neříkalo a troufám si říci, že i dnes, když vyjde veliká monografie, tak je to spíše solitér, který ve vývoji umění hraje svou důležitou roli, ale veřejnost ho příliš nevnímá. Je to skvělý ilustrátor, dokonce měl svou kreslířskou školu, věnoval se grafice, jeho edice Oficina Pragensis patřila k tomu nejlepšímu," řekl Patrik Šimon, historik umění a sběratel.

Hugo Steiner - Prag patří k německým židovským umělcům, kteří v Praze tvořili před druhou světovou válkou. Steiner je prvním umělcem, na jehož díle se podepsal nástup nacismu a to tak, že nacisté začali veškerou literaturu, která obsahovala jeho ilustrace, pálit. Mimo jiné stál u zrodu slavného knižního veletrhu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu