Hospodářská komora představila výsledky průzkumu

  • 16. září 2022,
  • 12:11

Jakou mají Pražané důvěru v Magistrát a co od něj čekají v příštím volebním období. To bylo téma průzkumu, který zpracovala Hospodářská komora hl. m. Prahy. Z průzkumu vyplývá například to, že jedním z klíčových témat pro Pražany je téma dopravní obslužnosti.

Reklama

Jakou mají Pražané důvěru v magistrát a co od něj čekají v příštím volebním období. To bylo téma průzkumu, který zpracovala Hospodářská komora hl. m. Prahy.

"Hospodářská komora už má v tuto dobu třetí průzkum v řadě, ten průzkum v zásadě navazuje na naší ideu, že bychom chtěli získat tvrdá data a fakta pro naše rozhodování. Nakonec my jsme volenými zástupci podnikatelů v Praze, takže bychom měli mít informační bázi, ze které vycházíme a ten průzkum nám ukazuje v zásadě dvě veliká témata. Ukazuje nám, že Pražany trápí doprava, dostupnost bydlení a celková situace v bezpečnosti, respektive v sociální politice - bezdomovectví, narkomani a témata, která se vztahují k tomu, jak jsou využívány městské a sociální byty," řekl Petr Michal, předseda představenstva Hospodářské komory hl. m. Prahy.

Z průzkumu vyplývá například to, že jedním z klíčových témat pro Pražany je téma dopravní obslužnosti.

"Kde máme dvě úplně protichůdné situace. Situace ve fungování a rozvoji MHD, kde panuje spíše spokojenost a nebo dokonce převažuje ta spokojenost a je to něco, co se dá bezesporu přičítat roli Dopravního podniku jako jasného lídra tady v tom oboru. A je vidět, že managementu Dopravního podniku se podařilo přesvědčit ty uživatele, nás Pražany, občany, voliče, že to, co dělá, má hlavu a patu a má smysl. Nakonec vidíme to sami, metro D se podařilo zahájit a staví se stejně, jako se staví tramvaje," řekl Petr Michal, předseda představenstva Hospodářské komory hl. m. Prahy.

Jiná situace je ale v individuální automobilové dopravě. Tady je nejčastěji zmiňovaným tématem chybějící pražský okruh.

"Ačkoliv politici říkají, že na tomto tématu se pracuje, tak se k němu fakticky nikdo nehlásí a tady je rolí hospodářské komory upozornit na to, že i tento projekt nebo vůbec všechny významné projekty by měly mít svého ambasadora, svého lídra, svého patrona, který by se o ten projekt napříč politickým spektrem i napříč různými technickými odbory staral, aby ten projekt pokračoval v reálném čase a byl zkomunikován veřejnosti, to považuji za důležité," řekl Petr Michal, předseda představenstva Hospodářské komory hl. m. Prahy.

Druhý z okruhů témat ukazuje, že Pražané jsou připraveni jít k volbám.

"Ta čísla jsou historicky největší. Přes 60 % Pražanů říká, že rozhodně k volbám přijde a dalších 20 % říká, že spíše přijde, čili máme tady nějakou skupinu aktivních voličů někde na úrovni 80 %, což pokud by se mělo podařit, tak je to zhruba dvojnásobek statistického průměru v minulých volbách," řekl Petr Michal, předseda představenstva Hospodářské komory hl. m. Prahy.

Jedním z cílů průzkumů Hospodářské komory hlavního města Prahy je mimo jiné zlepšit úroveň rozhodovacích procesů magistrátu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu