• Načítám...
>

Žáci z Prahy 1 prezentovali příběhy sousedů

  • 11. dubna 2019,
  • 19:17,
  • PRAHA 1,
  • Jaroslav Šetlík

Vzpomínky pamětníků prezentovaly děti ze základních škol v Praze 1. Celkem 9 týmů se zúčastnilo projektu Paměti našich národů, do kterého je zapojeno více než 600 škol v celém Česku.

Stáhnout video
Reklama

Brožíkův sál Staroměstské radnice ožil vzpomínkami pamětníků. Proběhla tu závěrečná prezentace projektu Příběhy našich sousedů v Praze 1. Toho se zúčastnilo celkem 9 týmů ze 4 základních škol MČ, které ze vzpomínek pamětníků vytvářely reportáže.

"My máme takové heslo, že každý příběh je zajímavý, protože příběhy obyčejných lidí potom tvoří ty dějiny. Takže velmi často to bývá někdo z rodiny, může to být i známá osobnost nebo jim pomůžeme s výběrem my," řekla Michaela Szkála, koordinátorka projektu pro Prahu 1.

V rámci prezentace měly děti 3 minuty na představení své práce, kterou hodnotila odborná porota složená z jednoho novináře, pedagoga a historika.

"Mě bude hodně zajímat, jak moc se ti žáci dostali blízko k tomu člověku, jak moc je to zasáhlo. Jestli to byl jen nějaký úkol, který splnili, nebo jestli v tom bude trochu víc. V podstatě nějaký vztah s tím člověkem, se kterým se bavili a jehož osud zpracovávali," řekl Michal Stehlík, historik.

Prezentace se zúčastnil také zástupce radnice MČ Praha 1, která i v letošním ročníku tento projekt podpořila.

"Víte, já mám černou můru, když vidím anketu, kdy vysokoškolští studenti nevědí, kdy byla zavražděna Milana Horáková, kdy byla invaze do Československa sovětskými vojsky, kdy byl listopad 1989 a co to znamenalo. Takže toto, co se děje i dnes tady, je strašně důležité," řekl Petr Burgr, radní MČ Praha 1.

Jako nejlepší reportáž vybrala odborná porota tu, která vypráví příběh Karola Sidona - bývalého vrchního pražského rabína. Tu zpracovali žáci ze ZŠ sv. Voršily.

"Já jsem zvyklý na rozhovory profesionální. Ale toto se vlastně nelišilo. Bylo to perfektně připravené, bylo to nádherné," řekl Karol Sidon, pamětník.

Od roku 2012 se do projektu Příběhy našich sousedů v celé ČR zapojilo už 661 škol a více než 4 tisíce žáků a studentů, kteří zdokumentovali přes tisíc pamětnických příběhů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu