• Načítám...
>

Ateliér sochařky Hany Wichterlové se promění

  • 19. června 2019,
  • 17:25,
  • PRAHA 1,
  • Natálie Forsterová

Ateliér významné české sochařky Hany Wichterlové, který se nachází na pražském Újezdě, se promění. Magistrát ho hodlá opravit a zpřístupnit veřejnosti. Stane se tak i díky rozhodnutí zastupitelů MČ Praha 1.

Reklama

Ateliér významné české sochařky Hany Wichterlové převezme od Prahy 1 hlavní město. Na červnovém jednání o tom rozhodli zastupitelé MČ Praha 1.

"Já jsem rád, že se z naší strany podařilo odbrzdit ten proces, který byl na dlouhá léta zabrzděn u nás v zastupitelstvu. Jsem rád proto, že ten ateliér chátrá. My jsme prokázali to, že nejsme schopni se o to postarat a na druhé straně Galerie hl. m. Prahy má konkrétní plán, vyčleněné peníze, na to, aby tento ateliér, který má celopražský význam a význam pro celou českou kulturní obec, byl důstojným způsobem opraven," řekl Vladan Brož, radní MČ Praha 1.

"My jsme samozřejmě velmi rádi, že zastupitelstvo schválilo ten záměr svěřit ten pozemek s ateliérem Hany Wichterlové zpátky hlavnímu městu, protože se otevírá dobře cesta a prostor pro to, aby v tom ateliéru konečně vznikl veřejně přístupný prostor s expozicí Hany Wichterlové a Bedřicha Stefana," řekla Zuzana Wichterlová, praneteř Hany Wichterlové.

Památku, která se nachází na pražském Újezdě, bude po rekonstrukci provozovat Galerie hl. m. Prahy. Samotná oprava zchátralého objektu ale podle odborníků rozhodně nebude jednoduchou záležitostí.

"Ten ateliér je velice malá stavba. On má dohromady asi 60 metrů čtverečních. Ale je potřeba za prvé plně obnovit celou tu stavbu. Ona má určité stavební poruchy. Je potřeba pravděpodobně k ní vybudovat i jisté zázemí a v neposlední řadě je potřeba vyřešit přístup do toho ateliéru. On je dnes ve vnitrobloku," řekl Petr Burian, architekt.

Rodina sochařky Hany Wichterlové, sestry vynálezce kontaktních čoček, se snaží o záchranu jejího ateliéru na Malé Straně dlouhodobě. Nyní to ale vypadá, že je vše na dobré cestě. Podle zastupitele Vladana Brože by se první lidé do ateliéru mohli podívat, pokud vše dobře půjde, do 4 let.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu