• Načítám...
>

Milionový dar pomůže onkologii v Motole

  • 21. června 2019,
  • 0:04,
  • PRAHA 1,
  • Lenka Castillo

Šek v hodnotě 1,1 milionu korun věnovala Nadace Pražské děti klinice hematologie a onkologie v pražské Motole. Za tři roky nasbírané prostředky použije klinika třeba na dovybavení oddělení pacientů nebo laboratoří.

Reklama

Zlepšit kvalitu pobytu dětských pacientů s nádorovými onemocněními se dlouhodobě snaží Klinika hematologie a onkologie v pražské motolské nemocnici. Díky její dlouhodobé spolupráci s Nadací Pražské děti si klinika již poněkolikáté opět může pořídit například nové postele, monitory, přístroje do laboratoří nebo podpořit výzkum. A to vše za více než milionovou částku, kterou nadace klinice věnovala.

"Je to veliká pomoc a pomoc Nadace Pražských dětí je dlouhodobá a letitá. Pro naše pacienty velmi potřebná," řekl Jan Starý, přednosta Kliniky hematologie a onkologie FN Motol.

"Pokud můžeme pomoci těmto dětem, tak je to pro mě veliký osobní úspěch," řekla Dana Maršálková, ředitelka Nadace Pražské děti.

"Když člověk vidí kolem sebe ty nešťastné příběhy,malých pacientů, tak bych si moc přál, abychom mohli pomoci ještě více, abychom pomohli lékařům i aktivně léčit, což my bohužel nemůžeme," řekl Petr Hejma, předseda správní rady NPD, místostarosta MČ Praha 1.

Celkově se Nadaci Pražské děti podařilo nasbírat a ze svých vlastních prostředků doplnit téměř 7 milionů korun, určených právě pro tuto kliniku.

Na Klinice dětské hematologie a onkologie se nachází celkem 4 oddělení + oddělení pro transplantaci kostní dřeně. Kromě jednotky intenzivní péče jsou zde oddělení, kde se léčí děti s krevními nemocemi, především s leukémií. Na dalších oddělení pak leží děti s jinými nádory. Veliké množství pacientů dochází také do ambulance.

"Nyní leží na klinice přibližně 50 dětí a přibližně 25 matek, přičemž část matek ještě může být na ubytovně, protože máme děti z celých Čech," řekl Jan Starý.

Léčba dětí s nádorem trvá zpravidla 6 - 12 měsíců. Podle přednosty, který se oboru věnuje více než 40 let, se v současné době daří lépe léčit například leukémii. Dříve podle něj léčba pomohla 2 z 10 pacientů. Dnes se jich ze stejného počtu podaří vyléčit 8 - 9.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu