• Načítám...
>

Praha 1 vzdala hold obětem z roku 1969

  • 22. srpna 2019,
  • 20:01,
  • PRAHA 1,
  • Jaroslav Šetlík

Praha 1 uctila památku dvou obětí občanských nepokojů v roce 1969 odhalením pamětní desky. Ta je umístěna na rohu Králodvorské a Rybné ulice, tedy v místech, kde byli tehdy ani ne dvacetiletí František Kohout a Vladimír Kruba zastřeleni.

Reklama

Události kolem srpna roku 1969 si připomněla i Praha 1. U té příležitosti byla odhalena pamětní deska dvěma obětem občanských nepokojů - Františku Kohoutovi a Vladimíru Krubovi.

"Jedná se o připomenutí 2 obětí konkrétně zde na tomto místě. Jeden z těch mladých mužů byl občan Prahy 1, takže jsme rádi, že i díky médiím se podařilo tyto tragické události, které nejsou zase až tak vzdálené, připomenout, a tedy to zapomenutí, které kolem nich vládlo, prolomit," řekl Pavel Čižinský, starosta MČ Praha 1.

Pamětní desku odhalil starosta Prahy 1 spolu se zástupcem iniciativy Černé šeříky, která se o umístění této desky zasadila. Přítomní byli i pamětníci a příbuzní obou zastřelených obětí.

"Na to, že byly ty demonstrace v roce 1969, kterých jsem se neúčastnil, protože jsem byl v lázních, byla logická reakce velké části společnosti, která v sobě ještě měla hluboko zakořeněný ten šok v tom srpnu 1968. Takže to jsme všichni prožívali, věděli jsme, že bude hůř. To všichni tak nějak tušili. Ale na druhou stranu jsme se s tím pořád nechtěli smířit," řekl Tomáš Klepek, spolužák obětí.

Deska byla odhalena v Králodvorské ulici na rohu s ulicí Rybnou, tedy v místech, kde Františka Kohouta a Vladimíra Krubu v noci na 21. srpna 1969 zastřelili příslušníci komunistických lidových milicí během potlačování protestů proti okupaci Československa. Obětem tehdy bylo 18 a 19 let.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu