• Načítám...
>

Klementinum vystavuje vzácné středověké knihy

  • 27. září 2019,
  • 17:12,
  • PRAHA 1,
  • Ladislav Jakub

V Praze jsou k vidění vzácné rukopisy z dob krále Václava IV. Knihy z doby před více než šesti sty lety nebyly vystaveny desítky let a zřejmě zase dlouhou dobu nebudou. Proto si jejich vystavení nenechte ujít. Výstava probíhá ještě během celé soboty v zrcadlové kapli Národní knihovny v Klementinu.

Reklama

Tzv. breviář nebo jakási encyklopedie o zemědělství. I to si mohou návštěvníci prohlédnout v Národní knihovně v pražském Klementinu. Na výstavě v zrcadlové kapli jsou během soboty k vidění ale i další vzácné rukopisy.

"Máme tady nádhernou modlitební knížku, která byla užívána pro takovou osobní zbožnost, text pocházející nejspíše z pražské univerzity nebo z jejího okruhu. A také nádherný breviář z velice bohatého ženského kláštera," řekla Renáta Modráková, odbornice na rukopisy.

Odborníci tato díla vystavují sporadicky, protože jim škodí lidské dotyky, světlo nebo otřesy. Proto jsou vystavována ve speciálních poklopech, kde se dá regulovat i teplota. Příprava takové výstavy je tak otázkou několika měsíců či let.

"Díky použitému pergamenu, který je tady na všech originálech a je poměrně trvanlivou látkou, se daří poměrně dobře je uchovávat. Ale samozřejmě za nejvyšších bezpečnostních pravidel," řekla Renáta Modráková.

Nejde však o rukopisy z knihovny Václava IV. Z té se totiž na českém území nedochovalo skoro nic. V tomto případě se jedná o díla spojená s dobou vlády tohoto českého a římského krále. Národní knihovna tyto rukopisy uvolnila ze svých trezorů aby tak připomněla letošní 600. výročí Václavova úmrtí.

"Ty rukopisy se dostaly do Národní knihovny na konci 18. století a pocházejí jak z jezuitské knihovny, která byla právě tady v Klementinu, případně jsou přivezené z jiných klášterních knihoven," řekla Irena Maňáková, tisková mluvčí Národní knihovny ČR.

Výstava trvá až do sobotního podvečera. Během státního svátku dne sv. Václava bude ve Klementinu zdarma otevřena i výstava s název "Co se skrývá pod podlahou?", která představuje zdejší archeologické objevy.

"V listopadu chystá Národní knihovna výstavu vzácných modlitebních knih včetně tzv. hodinek. Ten název je trochu zavádějící. Nejedná se o hodinky v našem slova smyslu, je to označení speciální modlitební knihy, která byla určena pro modlitby v konkrétní časové úseky," řekl Martin Kocanda, generální ředitel Národní knihovny ČR.

V březnu potom v zrcadlové kapli Národní knihovny v Klementinu uvidíme zlomky latinského překladu Dalimilovy kroniky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu