• Načítám...
>

Praha 1 bojuje proti sdíleným koloběžkám

  • 23. října 2019,
  • 8:31,
  • PRAHA 1,
  • Jaroslav Šetlík

Praha 1 nadále bojuje za zpřísnění podmínek pro užívání sdílených koloběžek. Podmínky městské části by měly být součástí nové dohody pražského magistrátu s provozovatelem této služby. To by mělo vést k ukáznění uživatelů a snížení počtu přestupků, které jsou jízdou na těchto koloběžkách způsobovány.

Reklama

Praha 1 reagovala na krok pražského magistrátu, který souvisel s vypovězením memoranda s provozovatelem sdílených koloběžek. MČ dlouhodobě bojuje za zpřísnění podmínek, za kterých mohou uživatelé tuto službu využívat. 

"My velice vítáme tento krok magistrátu, o který jsme prosili od poloviny června, protože do poloviny června jsme doufali, že se nám se společností Lime povede dohodnout na nějakých podmínkách, které jsme jim předestřeli již v lednu tohoto roku. Bohužel nic z těch podmínek nebylo do úplnosti splněno," řekl David Skála, radní MČ Praha 1.

Na požadavky Prahy 1 bude brán zřetel při dalším vyjednávání magistrátu s provozovatelem sdílených koloběžek o tom, za jakých podmínek bude moci služba na území metropole fungovat.

"Naším primárním cílem bylo, aby neparkovaly všude na všech místech. Druhý požadavek byl, aby byl omezen počet koloběžek, které se pohybují po Praze 1. Za třetí jsme chtěli, aby byly zóny, kam nesmí koloběžka vjet, tedy zavedeny tzv. červené zóny. Navíc ještě chceme, aby se na to dívalo jako na podnikání, tedy aby byly zavedeny do tržního řádu jejich parkovací místa, tudíž by se vyřešily 2 věci s tím, že by MČ z toho měla nějaký příjem. A také by ty koloběžky nemohly parkovat úplně volně na úzkých chodnících," řekl David Skála.

Až 40 % všech jízd na sdílených koloběžkách se odehrává v centru Prahy. Alarmující je přitom i počet evidovaných přestupků.

"My jsme požádali městskou policii, aby vytvořila opatření, které by přímo postihovalo přestupky, které jsou páchány uživateli koloběžek a jízdních kol, především jízdou po chodníku. Za 2 dny bylo zjištěno 56 přestupků a z toho 55 bylo pácháno uživateli sdílených koloběžek společnosti Lime," řekl Petr Hejma, místostarosta MČ Praha 1.

V případě jízdy po chodníku může být uživatel koloběžky zastaven a může mu být uložena pokuta až do výše 2 tisíc korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu