• Načítám...
>

Pražský novinář vydal knihu o novinářích

  • 23. října 2019,
  • 8:48,
  • PRAHA 1,
  • Ladislav Jakub

V Praze byla slavnostně pokřtěna nová kniha českého novináře vystupujícího pod pseudonymem Berg. Ten dlouhá léta působil jako televizní režisér, dramaturg a scénárista a jako moderátor v rádiu a televizi. Jeho první kniha má název Chamtivost. Vypráví příběh českých a francouzských novinářů, kteří jsou vtaženi do vyšetřování brutálních vražd, které je dovedou až do bývalé Jugoslávie. Na křest knihy dorazili i zástupci Prahy 1, kam je děj také zasazen.

Reklama

Svět kromě dobrých učitelů potřebuje o dobré novináře. Ale oni to nemají v životě vůbec lehké. I o tom je knižní debut Chamtivost od českého novináře Berga. Na slavnostním křtu nechyběli kamarádi, kolegové nebo spolužáci.

"Velmi si vážím toho, že dorazili představitelé Prahy 1, na jejímž území se velká část knihy odehrává," řekl Berg, novinář, moderátor a spisovatel.

"Není krásnějšího prostředí, zvláště na takový žánr knihy, kde je propojená právě stará Praha s dalšími destinacemi," řekl Petr Hejma, místostarosta MČ Praha 1.

Bergova prvotina má velký úspěch. Ten, kdo knihu četl, slovy chvály nešetřil. I když byl obsah románu pro mnohé hosty překvapením.

"Když mi to Petr poslal, říkala jsem si, co to bude, když se to jmenuje Chamtivost. A vůbec mi to k němu nesedělo, protože ho znám jako tichého, milého a přátelského muže, gentlemana," řekl Eva Špačková, zastupitelka MČ Praha 1.

"Já jsem si zatím knihu zakoupil a prolistoval jsem ji. Těším se na to, že příští týden na dovolené ji celou přečtu," řekl Petr Hejma.

"Novinařinu na začátku 90. let různých způsobem dělám. A tak jsem chtěl bez nějakého patosu napsat o novinářích. O tom, že si myslím, že ukázat na dobré novináře, nepateticky jim vzdát hold, je dobré" řekl Berg.

A o čem kniha vypráví?

"Novináři jsou zataženi do vyšetřování série záhadných vražd. Bohužel dochází k dalším vraždám a jejich pátrání je stále nebezpečnější. Pátrají na internetu, nabourávají se do tajných webů a sítí, ale vydávají se i po stopách, které je vedou až k té temné minulosti toho balkánského válečného konfliktu," řekl Berg.

Berg už ale také pracuje na další knize. 

"Tam je součástí toho příběhu je vražda mladého novináře a únos jeho přítelkyně," řekl Berg.

Tuto část děje začal psát Berg jen několik týdnů před vraždou slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu