• Načítám...
>

Na Pražském hradě vystavují mladí umělci

  • 5. listopadu 2019,
  • 22:07,
  • PRAHA 1,
  • Ladislav Jakub

V Hradčanské Galerii Josefa Kalouska v Praze slavnostně zahájili výstavu mladých talentů. Jde o díla mladých malířů nebo sochařů z různých uměleckých škol po celé České republice. Výstava v Mladotově paláci na Pražském hradě se letos koná s podtitulem 30 let svobody a demokracie. Zúčastnili se jí i hosté ze Slovenska a tématem tohoto ročníku je Sluneční sen.

Reklama

Sluneční sen. Tedy téma, které vede mladé lidi k harmonii, ke vnímání krásy, k budoucnosti naší země. Kde Slunce znamená radost, naději, život a krásu. O tom je už 4. ročník Festivalu mladých talentů. V Hradčanské Galerii Josefa Kalouska jsou až do 20. listopadu k vidění obrazová a také sochařská díla našich mladých umělců. Na slavnostní vernisáži s hudením programem nechyběli hosté z celého Česka i Slovenska.

"Je to výstava o tom, že výtvarné umění po revoluci jako první reagovalo na změny ve společnosti, vznikaly nové školy, soukromé školy, kroužky, ale i různé sběratelské věci, nové galerie a třeba i Akademie výtvarných umění reagovala novými ateliéry a podobně," řekla Světlana Kalousková, manažerka Galerie Josefa Kalouska.

České umělecké školství je ve světě fenoménem. Proto je výstava umístěna právě v sousedství katedrály sv. Víta tak, aby se díly mohli pokochat i turisté ze zahraničí. Do festivalu se zapojily i sklářské, keramické nebo šperkařské školy a také jednotlivci.

"Máme tady pedagožku, které je 93 let, Helenu Slavíkovou. Ale máme tady i mladou filmařku Viktorii Rampal Dzurenko," řekla Světlana Kalousková.

"Jsem překvapen, jak pěkné to tady je. Hlavně ty obrazy jsou super. Když se podíváte okolo, tak jsou tu žáci pana Rittsteina, což je velice dobrý malíř, ilustrátor," řekl Ondřej Höppner, novinář, vydavatel a designér.

"Já tuto akci miluji, protože se podporují mladí umělci, kteří nádherně malují, mají dobré nápady a jsou věží. A to mě velice baví," řekla Monika Höppner, novinářka.

Festival mladých talentů podporuje MČ Praha 1 a Metropolitní kapitula u sv. Víta. Je součástí projektu Společné století.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu