• Načítám...
>

Praha 1 připomněla příběh Marie Schmolkové

  • 12. listopadu 2019,
  • 23:26,
  • PRAHA 1,
  • Natálie Forsterová

Reklama

V divadle Archa ožil zapomenutý příběh Marie Schmolkové. Radnice MČ Praha 1 ji zde totiž v rámci slavnostního ceremoniálu udělila čestné občanství in memoriam.

"Jedná se o staroměstskou občanku, která byla zapojena do pomoci židovským uprchlíkům koncem 30. let. A do Prahy pozvala Nicholase Wintona," řekl Pavel Čižinský, starosta MČ Praha 1.

"Marie Schmolková je mimořádná osobnost. Její osud zůstal velmi neprávem ve stínu jiných lidí, kteří se zasloužili o záchranu nešťastně trpících Židů. A ona byla ve stínu mužů. Je to ženský osud, který si zaslouží být zviditelněn," řekla Renáta Fučíková, předsedkyně Komise pro udělování čest. obč. MČ Praha 1.

Marie Schmolková byla česká politička, humanitární pracovnice a sociální demokratka. Zemřela v roce 1940 a uznání se nikdy nedočkala. Její jméno navrhli komisi, která rozhoduje o udělování čestných občanství - pan Martin Šmok a jeho kolegové.

"Je to kolektivní práce. Ono i to vzpomenutí si na Marii Schmolkovou souvisí s tím, že většina toho, co lidé dělají, je kolektivní práce. Marie Schmolková byla společně se svou kolegyní Hanou Steinerovou člověkem, který pozval do Prahy Nicholase Wintona. Ne adresně, ale tyto 2 dámy, jako vedoucí uprchlického výboru v Československu, rozesílaly do svobodného světa prosbu jakýmkoliv dobrovolníkům, komukoliv kdo může pomoci," řekl Martin Šmok, dokumentarista a historik.

Mezi spolupracovníky odhodlané humanitární pracovnice patřili také novinářka Milena Jesenská či Max Brod.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu