• Načítám...
>

Praha 1 má nového starostu i vedení

  • 15. ledna 2020,
  • 9:29,
  • PRAHA 1,
  • Lukáš Kubát

Praha 1 má nové vedení. Na mimořádném jednání zastupitelstva bylo rozhodnuto, že městskou část nově povedou strany My co tady žijeme, TOP 09, ANO a ODS.

Reklama

První městská část má nové vedení. Už odpoledne před zastupitelstvem Prahy 1 se sešli zástupci stran My, co tady žijeme, ODS, Ano a TOP 09, aby podepsali koaliční smlouvu. Stará koalice už nefungovala, když Uskupení My, co tady žijeme vypovědělo v polovině prosince smlouvu s PRAHOU 1 SOBĚ, Piráty a Zelenou pro jedničku.

"My jsme výpovědí koaliční smlouvy reagovali na bohužel neúspěšná dohadovací řízení, která nastala po kritice ze strany Pirátů směrem k Pavlu Čižinskému a PRAZE 1 SOBĚ, především se jedná o manažerské selhání v souvislosti s řízením radnice. Radnice je v katastrofálním stavu. Personálně i pokud jde o atmosféru," řekl Petr Hejma, starosta MČ Praha 1.

Samotné jednání zastupitelstva pak bylo velmi bouřlivé a dorazilo na něj několik stovek lidí, kteří byli příznivci jedné či druhé strany. A i dosavadní starosta Pavel Čižinský byl před samotným jednáním ze vzniku nové koalice velmi zklamaný.

"Obávám se, že tato koaliční smlouva znamená, že se ty staré pořádky, které zde vládly 30 let, respektive posledních 8 let, vrací. Toho se obávám a to je pro Prahu 1 i pro celou Prahu minimálně nebezpečné, ne-li vysloveně negativní," řekl Pavel Čižinský, bývalý starosta MČ Praha 1.

Samotné jednání zastupitelů pak trvalo více než devět hodin. A kromě veřejnosti na něm vystoupili třeba i senátoři, poslanci nebo zastupitelé hlavního města. Samotné odvolání Pavla Čižinského pak vyvolalo rozporuplné reakce.

Volba starosty, místostarostů i radních pak proběhla podle dohody nově vzniklé koalice. Starostou se tak stal Petr Hejma, prvním místostarostou Petr Burgr a místostarostkou bude i Eva Špačková.

"Je to déjà vu, protože už jednou jsem zvolen byl a samozřejmě první kroky budou takové, aby se mi podařilo vrátit do úřadu městské části dobrou atmosféru, abychom vrátili důvěru všem pracovitým, schopným a loajálním úředníkům. Abychom rozhýbali radnici, rozhýbali symbolicky i ten zadřený páternoster, který nefunguje už několik měsíců, abychom zároveň i stejným způsobem promazali soukolí radnice a všechno běželo tak jak má," řekl Petr Hejma.

"Zůstává mi gesce kultury, spolkové činnosti a péče o seniory, která se teď rozšiřuje o sociální oblast. Usiloval bych o to, když to řeknu trochu pateticky, aby se každý senior na Praze 1 necítil sám," řekl Petr Burgr, místostarosta MČ Praha 1.

"Jsem tady od roku 1990, v Praze učím, pak jsem byla zástupkyní, pak jsem byla radní pro školství a jsem ráda, že se můžu zase na to svoje místo vrátit. Začala jsem dělat věci, která ještě nejsou dodělané. Beru to jako...všiml jste si... jsou tady jenom chlapi. Takže já budu ten člověk, který bude všechno uhlazovat, aby se mi nepohádali a bylo to co k čemu," řekla Eva Špačková, místostarostka MČ Praha 1.

Radními budou například Petr Grabein Procházka, který bude mít na starosti majetek nebo Richard Bureš. Ten bude mít v gesci dopravu a bezpečnost.

"Nebytové prostory a cestovní ruch, obchod, služby, tržní řád. Jsou to aktivity, které trochu sahají do podnikatelského prostředí a tím mým cílem je nastavit ty podmínky tak, aby to bylo zajímavé jak pro městskou část tak i pro podnikatele. Myslím si, že se nemůže rozvíjet a fungovat městská část bez podnikatelů a obráceně," řekl Petr Grabein Procházka, radní MČ Praha 1.

"My nejsme proti tramvajím v horní části Václavského náměstí, ale známe jasně ten problém s nosností desky a preferujeme a prosazujeme, aby paralelně s tím se projektovala i ta trasa skrze Vrchlického sady. Na tom se nic nemění. Stejně tak jako tzv. projekt Savarin, v roce 2018 bylo jasně známé, že bude zpřístupněn veřejnosti ten vnitroblok. Elektrokoloběžky, opět bude muset nastoupit, to co se říká celou dobu. Pivní kola, pseudohistorická vozidla. Víme, že je to skutečně o té práci. Není to jednoduché, nikdo nemá kouzelnou hůlku, aby to vyřešil za jeden den. Ale je potřeba nejenom vydávat statusy na facebooku, ale skutečně to odpracovat," řekl Richard Bureš, radní MČ Praha 1.

Sedmičku radních první městské části pak doplňuje Jan Votoček a Michal Caban.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu