• Načítám...
>

Parkovací karty v Praze 1 by měly být povinné

  • 31. ledna 2020,
  • 21:51,
  • PRAHA 1,
  • Markéta Pospíšilová

Praha 1 chce opět zavést povinné parkovací karty, které by si řidiči umisťovali za okno aut. Minulé vedení radnice návrat parkovacích karet schválilo, ale pouze na nepovinném principu. Podle nového radního pro dopravu Richarda Bureše by však opatření nesplnilo účel.

Reklama

Bývalé vedení Prahy 1 schválilo znovuzavedení papírových parkovacích karet. Pro zájemce měly být k dispozici už od 3. února. Jenže podle informací nového radního pro dopravu Richarda Bureše není úřad na výdej připraven.

"Ani příslušný odbor nemá na co to tisknout, nemá v programu de facto ani software, který by vytiskl tu kartičku. To znamená, že občané dostali od předchozí koalice pouze ten dopis, který byl dobře míněný, ale fyzická realizace nenastala," řekl Richard Bureš, radní MČ Praha 1.

Současné vedení radnice také rozhodlo, že parkovací karty by řidiči měli v budoucnu umisťovat za okna aut povinně, nikoliv pouze dobrovolně. Jejich znovuzavedení by totiž jinak podle policie postrádalo smysl. Důvodem, proč se kartičky mají vrátit do ulic, je totiž to, aby občané měli jasnou kontrolu, zda vůz před jejich domem parkuje v zónách oprávněně, a snížil se tak počet volajících na linku strážníků. Dobrovolné používání karet by k tomuto cíli podle policie nepomohlo.

"Tak, jak jsou rezidenti 20 let navyklí na to, že byla povinnost ty karty umisťovat, tak v okamžiku, kdy by nebyla povinnost, tedy byla by tam jen možnost, tak s tím přístupem by k tomu samozřejmě přistupovali ti rezidenti a počet oznámení by se zvýšil," řekl Eduard Šuster, ředitel Městské policie hl. m. Prahy.

Parkovací karty by se měly začít používat v MČ povinně během půl roku. Ve hře je ale ještě jedna možnost. MČ by chtěla posílit kontroly parkování pomocí vlastních úředníků. Ti by tak doplnili strážníky a speciální vozidla s kamerami, která v současné době tuto činnost zastávají. Úředníci by kontrolovali registrační značky aut pomocí moderních čteček a ihned by odesílali případné pokuty.

"A aby se nestalo to, že dnes auto projede, zkontroluje se, za 2 měsíce to zpracuje městská policie, přijde to k nám a sečte vám všechny přestupky do jedné výzvy za jednu pětistovku. To je nejlevnější parkování v Praze 1. Já bych chtěl, aby to náš úředník na těch místech, kde dochází k tomu největšímu nedodržování, jeden den zkontroloval, druhý den aby rovnou odešla výzva na 500 korun," řekl Richard Bureš.

Pokud by se radnici podařilo tento návrh zrealizovat, MČ by mohla od povinného znovuzavedení parkovacích karet nakonec upustit. Vše by mělo být jasnější během příštích 3 měsíců.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu