• Načítám...
>

Proběhly Svatojánské slavnosti NAVALIS

  • 18. května 2015,
  • 16:09,
  • PRAHA 1,
  • Aneta Lednová

Svatojánské slavnosti NAVALIS jsou oslavou nejznámějšího českého světce a „Pražana“ sv. Jana Nepomuckého, patrona všech lidí od vody. Konají se vždy v předvečer jeho svátku - 15. května. Program začal slavnostní mší svatou a zakončen byl barokním vodním koncertem na Vltavě.

Reklama

Jako každý rok, tak i letos se v Praze 15. května uskutečnily Svatojánské slavnosti Navalis. “Navalis se už staly takovým symbolem letní Prahy,” řekl starosta MČ Praha 1 Oldřich Lomecký.

“Svatý Jan Nepomucký je patronem všech lidí od vody,” uvedl předseda Svatojánského spolku Vojtěch Pokorný.

Letošní Svatojánské slavnosti byly však jedinečné. Po dlouhých 80 letech mohli návštěvníci vidět v Praze také ukázky Jízdy králů. “Jedná se o jediné nehmotné dědictví UNESCO,” řekl Vojtěch Pokorný.

Návštěvníci tak mohli spatřit dva kulturní fenomény v jeden den. Program byl velice zajímavý. “Od 12 hodin probíhaly ukázky Jízdy králů,” řekl předseda Svatojánského spolku.

Od 18 hodin probíhala v katedrále sv. Víta slavnostní mše svatá. “Poté se poutníci odebrali přes Karlův most na Křížovnické náměstí,” řekl předseda Svatojánského spolku.

“Letos byl program rozšířen, mimo hudební produkce a přehlídky parašutistů, o vystoupení otužilců,” uvedl Oldřich Lomecký.

“Pět otužilců představuje pět hvězd na koruně sv. Jana Nepomuckého,” řekl Vojtěch Pokorný.

“S panem kardinálem jsme pak žehnali lodím na Vltavě,” dodal starosta MČ Praha 1.

U Karlova mostu si pak mohli návštěvníci poslechnout barokní vodní koncert na hladině Vltavy. “Letošní ročník je zajímavý tím, že máme 250 let od narození Jakuba Ryby a proto zde hrály skladby, které tento skladatel složil,” dodal Vojtěch Pokorný.

Celá akce pak byla zakončena velkolepým ohňostrojem.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu