• Načítám...
>

Malostranská beseda slaví 10 let od znovuotevření

  • 2. března 2020,
  • 14:24,
  • PRAHA 1,
  • Jaroslav Šetlík

Více než 1 milion návštěvníků prošlo akcemi v Malostranské besedě. Ta letos slaví 10 let od svého znovuotevření po rekonstrukci, která trvala 5 let. Během ní byly na budovu nově umístěny věže.

Reklama

Malostranská beseda letos slaví 10 let od svého znovuotevření. Tomu předcházela rozsáhlá rekonstrukce, která probíhala od roku 2006 do prosince 2009.

"Tady se ukázalo, že genius loci, když se tvoří, tak nedává pozor na to, jak vypadá to technické zabezpečení toho prostoru. Malostranská beseda časem zestárla a v roce 2004 hrozilo, že bude technicky uzavřena. Tehdy padlo rozhodnutí, projektová příprava byla velice složitá a samotná rekonstrukce trvala 5 let," říká Petr Burgr (KDU-ČSL), místostarosta MČ Praha 1.

"Rozhodovali jsme tenkrát o tom, zda vrátíme věže Malostranské besedy, které byly ze statických důvodů sňaty někdy po roce 1826," říká Petr Hejma (STAN), starosta MČ Praha 1.

Během rekonstrukce přibyl do prostřední věže zvon. Na ten přispěli pražané formou finanční sbírky.

"Zvon, který zde před tím nebyl. Pokřtil ho kardinál Vlk a dali jsme mu jméno Václav, " říká Petr Hejma (STAN), starosta MČ Praha 1.

V současné době je v besedě provozována například restaurace, kavárna, galerie nebo Hudební a divadelní klub, kde se koná mnoho koncertů. Vystoupili tu například Suzanne Vega, Karel Gott, nebo Olympic.

"1. března 2010 jsme měli jako první představení Divadlo Járy Cimrmana Akt. Pak už jsme zahájili dramaturgii, kde jsme zahájili dramaturgii, kdy tady hrály kapely zažitý, tzn. Vladimír Mišík, Ivan Hlas nebo Sto zvířat. Samozřejmě jsme museli dát prostor i mladým umělcům, jako je např. Vojtaano nebo Špuntkvaně" říká David Hanzlík, umělecký ředitel Malostranské besedy.

Akce v Malostranské besedě navštívil za 10 let více než 1 milion návštěvníků.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu