• Načítám...
>

Divadlo v Celetné připomíná éru Semaforu

  • 10. března 2020,
  • 8:35,
  • PRAHA 1,
  • Ladislav Jakub

Stále velký ohlas budí divadelní představení Jonáš a tingl tangl v Divadle v Celetné. Divadelní spolek Kašpar tam stále oživuje nejslavnější představení divadla Semafor. Jde o remake klasiky Jonáš a tingl tangl. Režie se ujal Jakub Špalek, ředitel Divadla v Celetné a umělecký šéf a producent divadelního spolku Kašpar. Hlavní roli si zahrál, a hlavně zazpíval Petr Lněnička.

Reklama

Stále velký ohlas budí divadelní představení Jonáš a tingl tangl v Divadle v Celetné. Divadelní spolek Kašpar tam stále oživuje nejslavnější představení divadla Semafor. Jde o remake klasiky Jonáš a tingl tangl.  Režie se ujal Jakub Špalek, ředitel Divadla v Celetné a umělecký šéf a producent divadelního spolku Kašpar.   Hlavní roli si zahrál, a hlavně zazpíval Petr Lněnička.

"Je pro mě takový zvláštní představení, protože jsem se poprvé rozhodl zpívat. Tedy, rozhodl to za mě pan režisér. Máme docela radost z toho, jaké ohlasy na to jsou, jak na to lidé chodí", řekl Petr Lněnička.

Petr Lněnička hraje v představení Jonáše.

"My sledujeme postavu Jonáše, která různě prochází různými městy po celém světě a tam vystupuje v různých barech, v různých Tingle-tanglech. Hlavní složkou jsou  kromě  velice chytrého humoru, skvěle jazykově napsaného panem Suchým, skvělé písničky. Já jsem měl pocit, že je všechny znám. Ale není tomu tak, neznám všechny semaforské písničky.  Když se člověk do nich zaposlouchá, o čem jsou, tak se člověk z úžasných textů dozví něco nového i po letech", dodal Petr Lněnička.

 Během vzpomínek na londýnské, pařížské, vídeňské, milánské či pražské Jonášovo angažmá diváci uslyší  například písně Chybí mi ta jistota, Modrý punčochy, Tulipán,  Tatar, Zlá neděle, Klementajn, Golem nebo Koupil jsem si knot. V dalších rolích se představují například Adéla Petřeková a Irena Kristeková.

"Já jsem tu roli převzala jako záskok a cítím se v ní moc dobře. Ty písničky jsou moc krásné, byť jsem je v mládí neposlouchala, protože jsme takové věci - bohužel - neposlouchali. Tak jsem ráda, že jsem se s nimi setkala teď," řekla Irena Kristeková.

"Jako hudební doprovod musím zmínit svého kolegu Zdeňka Dočekala, pianistu. Ten, jako já poprvé zpívám na jevišti, tak   on naopak  poprvé  mluví na jevišti, zatím totiž  "jen" hrál.  Což je trochu podobné originálu, protože tuším, že to bylo první představení, kdy si pan Suchý a Šlitr spolu na jevišti zahráli," prozradil Lněnička.

A samozřejmě, že Jiří Suchý hru posvětil.

"Byl se na to podívat pan Suchý. My jsme byli i u něho doma, nám o tom vyprávěl a ukazoval nám fotky, takže to bylo zajímavý. Posvětil nám to, že to můžeme hrát. Řekl krásnou poznámku, že když se na to díval, tak si uvědomil, jak to krásně napsal," zmínil herec.

Kostýmy a scénu si ale připravili a vyrobili v divadle v Celetné sami, ale i na to měl Jiří Suchý velký vliv.  Pomohla alespoň fotografická předloha původní hry.

"Jsou to naše kostýmy. Výpravu a kostýmy dělá s Jakubem Špalkem Radka Jozková. A právě tam jsme využili pomoci pana Suchého a jeho fotografie.  To původní přestavení je totiž  zaznamenané jen jako audio, na páskách. To si dnes lidé pouští jen na páskách nebo na deskách. Ale videozáznam neexistuje".

Představení má velký úspěch. Na Jonáše a tingl tangl spolku Kašpar chodí i diváci, kteří například viděli i tu původní verzi s panem Suchým a Šlitrem a představení si velmi pochvalují.  Často bývá vyprodáno, je proto dobré vstupenky rezervovat po internetu  klidně i měsíce dopředu. 

"Další představení, na které můžu pozvat vaše diváky, je 3. dubna, v sobotu večer.  Hodně s ním také cestujeme. Tuším, že s ním budeme hrát v květnu i v jihočeském Písku.  V Praze to můžou vidět diváci nejen u nás v divadle, ale také ve Werichově vile v červnu. Buď je tam venkovní představení a nebo se hraje přímo ve Werichově vile - nahoře, pokud je špatné počasí."

Ale spolek Kašpar zve i na jiná představení v Divadle v Celetné.  Únor a březen je pro divadlo plodné období.  Premiéru měla hra Rudý lev a Protokol režiséra Filipa Nuckolse. 

"Zároveň můžu diváky pozvat na druhou scénu, což je Klubovna v Jindřišské ulici.  Tam abych si také přihřál polívčičku, tak třeba na představení Helverova noc. To hraju s Monikou Zoubkovou už několik let a takovou čerstvou věc, kterou tam hraju - to jsou Dva špinavci," dodal Petr Lněnička.

 Podrobnosti uvádí stránky Divadlovceletne.cz. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu