• Načítám...
>

Praha 1 vysvětlí původ názvů ulic

  • 12. března 2020,
  • 15:52,
  • PRAHA 1,
  • Jaroslav Šetlík

V ulicích Prahy 1 budou již brzy k vidění modré informační tabulky. Ty budou vysvětlovat názvy vybraných ulic. Radnice jich plánuje osadit přibližně 30.

Reklama

Praha 1 plánuje zavést modré informační tabulky, které vysvětlují názvy ulic. Vedení městské části se tímto nápadem inspirovalo např. v Praze 6 nebo Praze 8.

"Mě k tomu vedlo to, že jsem vystudovaný historik a říkal jsme si, že podobný projekt tady v Praze 1 chybí. Ne každý např. ví, že jedna z nejfrekventovanějších ulic v Praze 1, kde projede spousta tramvají denně, Vodičkova ulice se jmenuje po řezníkovi z 15. století, který tam vlastnil dům. Takových ulic po nositelích významného historického jména, která se vztahují k Praze 1 je spousta," Karel Ulm, zastupitel MČ Praha 1.

V první fázi by se mělo jednat např. o zmiňovanou Vodičkovu ulici, Opletalovu či Václavské náměstí a další.

"Chceme zapojit kronikáře Prahy 1 pana Ederera, který má neskutečné znalosti a pochopitelně všechno tohle ví velmi dobře a vytipovat s ním nejznámějších přibližně 30 jmen. Nejde to dělat úplně u každé ulice," říká Michal Caban, radní MČ Praha 1.

"My si myslíme, ve spolupráci s panem radním Cabanem, v jehož gesci by tento projekt běžel, že by to mohlo být poučné nejen pro obyvatele Prahy 1, ale i pro děti, které třeba neví, kdo byl Navrátil nebo Jungman. Může to pomoci i pedagogické činnosti," říká Karel Ulm, zastupitel MČ Praha 1.

Vedení Prahy 1 v současné době jedná s památkáři a majiteli domů. Ti totiž musí umístění informačních tabulek schválit.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu