• Načítám...
>

Petřínská lanovka prochází pravidelnou revizí

  • 15. března 2020,
  • 17:26,
  • PRAHA 1,
  • Lenka Castillo

Lanová dráha na Petřín, která slouží veřejnosti již od roku 1891, prochází pravidelnou kontrolou.

Reklama

Jedná se o standardní údržbové práce. Bez nich by ale oblíbená lanovka na Petřín nefungovala a už vůbec by cestujícím nemohla zaručit bezpečnou jízdu. Dvakrát do roka se tak proto provádí její revize. Aktuálně probíhá první. Začala 9. března.

Během letošní jarní odstávky lanové dráhy se plánuje revize trafostanice ale také vážení vozu lanovky, a nezapomene se ani na proškolení obsluhy.

"V tom prvním týdnu jsme provedli údržbu dráhy, a v  druhém týdnu se zaměříme přímo na strojovnu, na lana a na vozy jako takové," upřesnil vedoucí provozu lanovky Pavel Kejha.

V posledním týdnu se budou provádět revize za přítomnosti revizních techniků a inspektorů. Projdou se veškerá zařízení a budou se provádět speciální měření. Zvláštní pozornost se musí věnovat i lanu, které se vždy po šesti letech měnilo. Nyní prochází speciálním rentgenem, který zhodnotí jeho kvalitu a určí životnost.

"Pokud není na něm zjištěna nějaká deformace, nějaké větší lomy povrchových drátků, anebo zúžení průměru pod třicet tři milimetrů, tak lano může být neomezeně dlouho v provozu," doplnil šéf lanové dráhy.

O petřínskou lanovku se stará celkem pětadvacet pracovníků ve dvousměnném provozu.  A i pro ně je během odstávky zajištěno speciální přeškolování a přezkušování.

Lanová dráha směr Újezd - Petřín sveze své cestující opět 28. března od ranní deváté hodiny.

Zda-li pak bude překonán loňský rekord v počtu přepravených cestujících, kterých bylo podle Dopravního podniku hl. m. Prahy přes dva miliony dvě stě tisíc, se tak teprve uvidí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu