• Načítám...
>

Knihkupectví se otevřela veřejnosti

  • 28. dubna 2020,
  • 11:37,
  • PRAHA 1,
  • Lukáš Kubát

Vydavatelé a prodejci knih jsou v době koronaviru jednou z nejohroženějších skupin. Proto znovuotevření knihkupectví znamená pro všechny velkou slávu. Na pulty, se tak dostaly i knižní novinky.

Reklama

Knihkupectví po celé republice se po dlouhém čekání opět otevřela veřejnosti. A mezi nimi nechyběla ani knihkupectví z Prahy 1, ta válčí o přežití a lákají zákazníky na řadu nových titulů.

"Já si pamatuje v 90. letech byly prognózy, že knihkupectví a knihy skončí a nic nebude, že to bude katastrofa. Ty knihy to vyhrály a já věřím, že to vyhrají i dnes. Mámě tablety, čtečky, ale ta knížka, ta má duši," říká místostarosta Prahy 1, Petr Burgr.

Všechny knihkupectví chrání jak prodejce, tak i zákazníky a všude jsou k dispozici dezinfekční prostředky.

"Já si skoro myslím, že ti naši zákazníci už o to stáli, protože jsem velmi příjemně překvapen, kolik je tu zákazníků. V Academii vyšlo několik novinek, já bych rád doporučil válečný deník německého filozofa Ernsta Jüngera, je to deník z I. světově války, kdy on popisuje ty svoje pocity běžného vojáka v zákopech. Možná je to skvělé čtení na tuhle domu, protože si říkáme jak je nám špatně, ale při čtení té knížky zjistíme, že nám až tak špatně není," popisuje ředitel nakladatelství Academia, Jiří Padevět.

"Jsme rádi moc, že už můžeme otevřít, protože je to tady smutné bez zákazníků. A všechny moc zveme, jednak na naše stálice, kterou jsou všude kolem nás. Nebo tady na stole jsou novinky, které vyšly nedávno, před a nebo během vyhlášení nouzového stavu," komentuje sestra Guzmana Valentová, ředitelka nakladatelství Krystal OP.

"My konečně můžeme zákazníkům zpřístupnit knihy, které v průběhu měsíce vycházely, ale nikdo se k nim nemohl dostat. Začala akce Velký knižní čtvrtek, která zůstala utajená návštěvníkům knihkupectví, protože nic si z toho nemohli osahat. A jsou tam velmi zajímavé tituly. Knížku, která mi dnes dorazila a na kterou jsem se moc těšil je obrazová publikace historického umění výtvarníka Bruegela, tak z toho mám radost," uzavírá vedoucí knihkupectví Kosmas v Perlové ulici, Oldřich Suchý.

Podle slov místostarosty, Praha 1 dokonce v rámci své grantové politiky podpoří několik literárních projektů. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu