• Načítám...
>

Praha 1 poskytne další pomoc podnikatelům

  • 30. dubna 2020,
  • 15:28,
  • PRAHA 1,
  • David Wilczek

Praha 1 se snaží podpořit místní podnikání. Na podporu živnostníků a podnikatelů radnice věnuje více jak 100 milionů korun z plánovaných rozpočtových příjmů. Jaké úlevy jsou pro podnikatele připravené? To zjišťoval reportér David Wilczek.

Reklama

Praha 1 se snaží podpořit místní podnikatele. Po odpuštění nájmů podnikatelům provozujícím svou činnost v nebytových prostorách, které vlastní městská část přišla s dalšími opatřeními. Až do konce roku nebudou muset podnikatelé a živnostníci platit za umístění restauračních předzahrádek na pozemcích městské části žádné nájemné ani místní poplatky. Prominuty jsou i poplatky za užívání veřejného prostranství pro uliční prodej před provozovnami. 

"Poskytli jsme slevu ve výši 100 % na jeden nájem. Dále jsem odložili splatnost třech měsíčních nájmů a pozastavili jsme valorizaci nájmů. Zároveň jsme se přidali k návrhu hlavního města Prahy, v rámci odpuštění poplatku za zábor veřejného prostranství, což pomůže především majitelům restaurací," vyjmenovává starosta MČ Praha 1, Petr Hejma.

Praha 1 plánuje pomoci i firmám, které provozují svou činnost v soukromých nebytových prostorech. A to formou jednorázové finanční pomoci. Pokud bude tato možnost schválena radou městské části, podnikatelé by je mohli čerpat už v červnu. 

"My máme zatím nějaký předpoklad, že bychom do tohoto programu rádi investovali asi 10 miliónů korun. Tzn., že by se to mělo týkat kolem 300 živnostníků, kteří mají provozovny na území Prahy 1. Vychází nám zatím částka kolem 30 000 korun pro každého," uvedl radní MČ Praha 1, Karel Grabein Procházka. 

V současné době počítá radnice Prahy 1 s ušlými příjmy a náklady vynaloženými na pomoc podnikatelům v odhadované výši 230 miliónů korun. 


"Prahu 1 toto všechno bude stát kolem 230 miliónů korun," doplnil radní MČ Praha 1, Karel Grabein Procházka.

I přes tento fakt je radnice je ochotna poskytnout další pomoc podnikatelům, kteří byli postiženi vládními opatřeními. Vše však bude záležet na dalším postupu vlády. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu