• Načítám...
>

Praha 1 podporuje činnost školních jídelen

  • 14. května 2020,
  • 16:45,
  • PRAHA 1,
  • David Wilczek

Vládní opatření se zásadně dotkla školních jídelen, které poskytovali stravu nejen žákům základních škol, ale i lidem z okolí , zejména seniorům. Právě oni byli nejvíce odkázání na tuto službu a museli se jí vzdát ze dne na den. S postupným uvolňováním vládních nařízení se Praha 1 rozhodla postupně otevřít jídelny veřejnosti.

Reklama

Vládní opatření se zásadně dotkla školních jídelen, které před uzavřením škol, poskytovaly stravu nejen žákům, ale i lidem z okolí, zejména seniorům. Právě oni jsou na této službě většinou závislý, protože si jí nedokáží z různých důvodů zajistit sami. Praha 1 se proto rozhodla zprovoznit alespoň jednu jídelnu.  Tu najdou zájemci na Dražického náměstí. 


"Kvitují to hlavně v okolí bydlící senioři a důchodci a samozřejmě si tyhle obědy nechávají dovážet třeba pedagogové taneční konzervatoře nebo lidé z okolí," uvedla místostarostka MČ Praha 1, Eva Špačková. 

"Vaříme tři jídla denně. Je to především česká kuchyně. Tedy svíčková, rajská, kuřecí, vepřový řízek. Prostě jídla, která mají lidi hodně rádi," doplnila ředitelka školní jídelny Uhelný trh, Renáta Břecková. 

Ostatní školní jídelny této městské části se veřejnosti otevřou až na konci května. Musí tak vyřešit co udělat se zásobami potravin, kterým končí záruční lhůta a hrozí, že poputují do odpadu. Do této komplikované situace se dostala školní jídelna v Karmelitské ulici. 


"Obvolávala jsem potřebné. V domově důchodců neměli zájem nebo jen o část potravin. Potravinová banka mi řekla, že si musím sehnat vlastní odvoz. Ten však nemám. Všichni ostatní měli spoustu podmínek," prozradila ředitelka školní jídelny Karmelitská, Miluše Hrazdilová.

V tomto případě měly peripetie šťastný konec. Potraviny neskončili v kontejnerech, nýbrž v nedaleké nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského, která poskytuje i paliativní péči. 

"Přijeli v osm ráno svojí dodávkou, všechno si naložili. Byli nesmírně vděční a na oplátku jako poděkování nám sestry boromejky upekli koláčky," dodala ředitelka školní jídelny Karmelitská, Miluše Hrazdilová.

25. května budou zbývající školní jídelny opět otevřené pro veřejnost. Do té doby plánuje Praha 1 ve spolupráci s místními dobrovolnými hasiči vydezinfikovat jejich prostory, tak aby byla zajištěna maximální bezpečnosti strávníků. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu