• Načítám...
>

Praha 1 uctila památku generála Josefa Bílého

  • 30. června 2020,
  • 19:26,
  • PRAHA 1,
  • David Wilczek

Praha 1 si připomněla smutné výročí 79 let od popravy československého generála Josefa Bílého, který byl i hlavním velitelem Obrany národa. Pietní akt proběhl v Mikulandské ulici, kde Josef Bílý se svou ženou několik let žili. Piety se zúčastnil i jeho potomek.

Reklama

Josef Bílý byl opomíjenou, ale významnou osobou naší historie. Ihned od začátku německé okupace v březnu 1939 se zapojil do odboje a stal se členem Obrany národa, kterou tvořili další generálové. Po 11 měsících v ilegalitě byl nakonec zadržen gestapem. Po náročných výsleších byl nakonec 28. září 1941 popraven. Praha 1 si už pravidelně připomíná toto smutné výročí v Mikulandské ulici 4.

"Armádní generál Josef Bílý byl výraznou osobností českého vojenství. Je to hrdina. Byl vrchním velitelem organizace Obrana národa, který prokázal velkou statečnost, když se postavil proti nacistické okupaci a pořád je velkým vzorem," řekl starosta MČ Praha 1, Petr Hejma.

Právě v Mikulandské ulici žil Josef Bílý několik let se svou ženou Hanou a zároveň zde připravoval plány s členy organizace Obrany národa.

"Po celém protektorátu vznikaly živelně odbojové skupiny a ony usilovaly, aby se dostaly pod centrální vedení. A to byla hlavní myšlenka generála Josefa Bílého spolu s dalšími generály. Oni se snažili společně vymyslet koncept podzemní armády. Ta podzemní armáda byla založena na půdorysu bývalé Československé armády," prozradil prasynovec generála Josefa Bílého, Karel Bergl. 

Uctít minutou ticha památku tuto významnou osobu našich dějin mohou Pražané i v pasáži, která je pojmenovaná po generálu Josefu Bílém. Ta se nachází jen pár desítek metrů od domu v Mikulandské ulici. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu