• Načítám...
>

Zahrady Pražského hradu nabízí nevšední zážitek

  • 19. července 2020,
  • 11:58,
  • PRAHA 1,
  • Ondřej Švec

Pokud se zrovna chystáte někam na pěkný výlet, ale nechce se vám zároveň cestovat moc daleko, máme teď pro vás jeden zajímavý tip. Krásný a nevšední zážitek z výletu si totiž můžete užít i v místě vašeho bydliště a to na Pražském hradě. My vás teď ale nepozveme na nádvoří nebo do proslulé Katedrály svatého Víta. Za pozornost totiž stojí také zahrady, které k hradu přiléhají. Jsou totiž protkány zajímavou historií, architekturou a stromy, které by klidně mohly vyprávět. Pojďme se tedy společně vypravit do míst, kde je výhled na Prahu vůbec nejkrásnější.

Reklama

Když se někdo vydá na Pražský hrad, často přitom vynechá prohlídku hradních zahrad. Ty jsou přitom s hradem spojeny stejně jako za každých okolností dokonale bdělá hradní stráž. Přitom zahrady toho mají za dobu své existence opravdu hodně co nabídnout. Jejich historie sahá už do 16. století, ale dnešní podobu jim vtiskl až slovinský architekt Jože Plečnik.

„S architekturou architekta Plečnika se samozřejmě tady můžeme setkat, ať už je to například Moravská bašta nebo bellevue, vyhlídka a další,“ představuje průvodkyně Správy Pražského hradu Hana Hrdinová.

Při procházkách po zahradách se vyplatí dívat se kolem sebe a to nejenom na úchvatný výhled na Prahu, ale za pozornost stojí i taková vinná réva, protože tady si můžete být jisti, že nejde jen tak o ledajakou révu.

„Zmínila bych velice ráda odnože nejstarší révy z Mariboru a dále bych zmínila také místní vinohrad, který zde můžou návštěvníci vidět. Jedná se o odrůdu hibernal,“ říká Hana Hrdinová ze Správy Pražského hradu. 

O pár kroků dál si zase můžete všimnout, jak mnozí návštěvníci natahují své krky, aby nahlédli blíže do historie. V tu chvíli totiž stojí přímo pod okny, které v 17. století pro skupinku katolíků poněkud neplánovaně posloužily zároveň jako dveře.

„Bylo to 23. května roku 1618, kdy z okna Ludvíkova křídla starého královského paláce byli vyhozeni místodržící Slavata a Bořita a také písař Fabricius z výšky zhruba 16 metrů. Všichni tři to přežili a utekli. Tato takzvaná druhá defenestrace roku 1618 odstartovala třicetiletou válku,“ popisuje průvodkyně Správy Pražského hradu Hana Hrdinová.

Jak celý spor tehdy doopravdy odstartoval, to se nejspíš nikdy nedozvíme. Vyprávět by o tom klidně mohly staré stromy v Jižních zahradách, kdyby to ovšem uměly. 

„Návštěvníci, kteří přijdou do zahrad, mohou například vidět ty nejstarší stromy vůbec tady na hradě. Jedná se o tis, odhadem je přes čtyři sta let starý,“ říká průvodkyně Hana Hrdinová.

Hradní zahrady jsou pro návštěvníky otevřeny každý den mezi desátou a osmnáctou hodinou. Pokud ale chcete navštívit Jižní zahrady, času není nazbyt.

„Protože se jižní část Pražského hradu rekonstruuje, byly otevřeny pouze po dobu prázdnin. To znamená, že jsou otevřeny od 4. července letošního roku až do 31. 8., takže do konce prázdnin musí návštěvníci stihnout Jižní zahrady,“ uzavírá Jan Pastor, mluvčí Správy Pražského hradu. 

Pražský hrad představuje zajímavý výlet pro celou rodinu, kde můžete obdivovat architekturu mnoha stylů a v zahradách si pak zároveň odpočinout a užít si výhled na stověžatou Prahu, za kterým jezdí turisté z celého světa. Vám to ale zabere třeba jen pár zastávek. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu