• Načítám...
>

Pražský hrad zve na korunovační klenoty

  • 31. července 2020,
  • 10:39,
  • PRAHA 1,
  • Ondřej Švec

Pražský hrad a jeho bezprostřední okolí nabízí celou řadu unikátních pokladů. Jedny z nejcennějších jsou umístěny v katedrále svatého Víta. Jde o české korunovační klenoty. Jejich repliku si mohou návštěvníci prohlédnout prakticky každý den, originály jsou ale uloženy v korunní komoře a vystavovány jsou jen při zvláštních příležitostech, například při inauguraci prezidenta. Zajímá vás, kolik váží taková královská koruna, jaká vede ke korunovačním klenotům cesta anebo jak se převáží? Podívejte se na naší reportáž, kde se dozvíte víc!

Reklama

Během prohlídky Pražského hradu můžete narazit na celou řadu významných dominant. Je tu především katedrála svatého Víta, která se s výškou přes devadesát šest metrů tyčí na třetím nádvořím Pražského hradu. A právě v katedrále je umístěn vůbec nejcennější český poklad - korunovační klenoty. 

"Svatováclavská koruna je nejvzácnější. Je z dvaadvaceti karátového zlata stejně jako žezlo a jablko. Koruna je ozdobena velikými drahokamy, kterých je šestadevadesát. A také velkými perlami," popsala Hana Hrdinová průvodkyně Správy pražského hradu.

Takovou korunu by ale nejspíš na hlavě chtěl nosit asi jen málokdo, protože drahé kameny také něco váží.

"Svatováclavská koruna váží téměř dvě půl kila, žezlo váží téměř jeden kilogram a jablko téměř osm set gramů. Koruna je datována před rokem 1346. Ovšem jablko a žezlo jsou pozdější," doplnila Hana Hrdinová průvodkyně Správy Pražského hradu.

Návštěvníci mohou ale vidět pouze repliky korunovačních klenotů, protože originály jsou uloženy rovněž v katedrále svatého Víta, a to v korunní komoře. Jediný možný přístup k nim vede přes dveře se sedmi zámky, které se nachází ve svatováclavské kapli. Originály se tak veřejnosti představují pouze při mimořádných příležitostech. 

"Zpravidla bývají originály korunovačních klenotů vystaveny při inauguraci českého prezidenta nebo při významných státních výročích či událostech. Tak tomu bylo například v roce 2018, kdy jsme si připomínali sto let od vzniku samostatného Československa," uvedl Jan Pastor, mluvčí Správy Pražského hradu.

Nejbližším termínem, kdy budou moci návštěvníci opět vidět pravé korunovační klenoty, tak bude u příležitosti inaugurace nového prezidenta České republiky v roce 2023. V těch dnech se dají očekávat mimořádná bezpečnostní opatření, při kterých je třeba zajistit bezpečný převoz této národní kulturní památky. V tu chvíli bývá třetí nádvoří Pražského hradu kompletně uzavřené. Stává se z něj prakticky nejstřeženější místo v celé České republice. 

"Za asistence policie, hradní stráže a samozřejmě s přítomností všech sedmi držitelů hradních klíčů, kteří musí otevřít dveře do korunní kaple, se přenášejí ručně na speciálních nosítkách. Z katedrály chrámu svatého Víta se dopraví sem do Vladislavského sálu," popsal  Jan Pastor, mluvčí Správy Pražského hradu.

Pak je zkontrolují restaurátoři a pokud jsou v pořádku, vloží se do vitríny a jsou zpřístupněny veřejnosti. Na to si ale budeme muset ještě minimálně tři roky počkat. Do té doby jsou ale k vidění dokonalé repliky korunovačních klenotů, které si při zakoupení okruhové vstupenky můžete prohlédnout každý den, vždy od 10 do 18 hodin. A ten zážitek za to rozhodně stojí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu