• Načítám...
>

67 proměn představuje Galerie 1

  • 5. srpna 2020,
  • 17:20,
  • PRAHA 1,
  • Jana Holubová

Galerie 1 představuje nově otevřenou výstavu s názvem 67 proměn. Výstava provede návštěvníky tvorbou Jitky Dosoudilové, kterou k tvorbě přivedla nešťastná událost. Díky tomu však mohly vzniknout barevné fotografické koláže, které mohou potěšit milovníky umění i širokou veřejnost.

Reklama

Nová výstava v Galerii 1 s názvem 67 proměn představuje tvorbu Jitky Dosoudilové. Autorku fotografických koláží přivedl k tvorbě boj s rakovinou, která jí byla diagnostikována před osmi lety. Díky této těžké životní situaci však mohly vzniknout obrazy, které dodnes vystavuje.

"Všechny věci, které tady jsou, působí na člověka pozitivně. Osmadevadesát procent obrazů zde vystavených je velice barevných. Že barvy působí na psychiku člověka, tak na to je  celá věda," konstatovala Jitka Dosoudilová, autorka výstavy.

Návštěvníci se mohou díky  obrazům přenést například do barevných Benátek či obdivovat rozmanité odstíny mořských ryb. Na výstavě lze najít jak výrazně abstraktní díla, tak známé krajiny či symboly. Co mají však společné je způsob tvorby.

  "Je to všechno práce v počítači. Nejprve musíte něco nafotit, a to potom zpracujete. Ať je to cokoli: imprese, abstrakce nebo koláže. To jsou vlastně obrazy, které vznikají různých částí," popsala Jitka Dosoudilová, autorka výstavy.

Mezi desítkami obrazů z různých období autorčiny tvorby je možné najít i její vůbec první dílo nazvané barevné komprese. Aby měli návštěvníci z výstavy co nejlepší zážitek, je třeba ji umístit do příjemného prostředí. Takovým prostředím je pro Prahu 1 právě Galerie 1, kterou chce městská část prostřednictvím další výstavy přiblížit veřejnosti.

"Na Praze 1 nás většinou trošku omezují románské nebo gotické klenby ve vhodných prostorách. Kdežto tato galerie jak vidíte je světlá s poměrně vysokými stropy. Je zde možnost vystavovat i velká díla. A navíc upoutává prosklenou stěnou a přímím kontaktem z ulicí," uvedl Petr Burgr, místostarosta MČ Praha 1.

Výstava 67 proměn potrvá do devětadvacátého srpna a je přístupná denně kromě pondělí a neděle. V Galerii 1 se už teď plánují následující akce, jako například galerie Topičova salónu nebo ukázka starých českých řemesel.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu