• Načítám...
>

Na pražském Klárově se vzpomínalo na letce RAF

  • 16. srpna 2020,
  • 8:53,
  • PRAHA 1,
  • Jaroslav Šetlík

Na pražském Klárově se konal pietní akt u příležitosti 75. výročí návratu československých letců RAF do hlavního města. Shromáždění se zúčastnilo několik desítek lidí. Mezi nimi i zástupci vlády, armády, ale i Městské části Praha 1.

Reklama

Na pražském Klárově se konal pietní akt u příležitosti 75. výročí návratu československých letců RAF do hlavního města. Hold jim přišly vzdát desítky lidí, mezi nimi i velitel vzdušných sil Armády ČR Petr Hromek.

"Naši letci v republice přistáli 14. srpna 1945.  Památník zde stojí k jejich připomínce. Výrobu sochy Okřídleného lva zaplatila britská komunita žijící v Česku, která na památník vyhlásila sbírku. Naši občané pak následně tento památník na Klárově vybojovali," konstatoval Petr Hromek, velitel vzdušných sil Armády ČR.

Slavnostního položení věnce se zúčastnil i starosta první městské části. 

"Připomínáme si dnes pětasedmdesáté výročí návratu statečných příslušníků RAF. Přes dva a půl tisíce jich kdysi po okupaci odešlo do ciziny, aby tam bojovali proti nacismu. Aby bojovali nejen za Velkou Británii a ostatní evropské státy, ale aby bojovali především za svoji vlast," uvedl Petr Hejma, starosta MČ Praha 1.

Starosta Prahy 1 ve svém projevu také zmínil to, proč je dobré si podobné historické události připomínat.

"Je to nesmírně důležité. Je to paměť české historie, která by měla být zachována tak, jak to skutečně bylo. Neměla by být zkreslována. Měli bychom mít na paměti, že komunistický režim byl totalitním režimem, který napáchal řadu příkoří. Měli bychom se tomu poučením z historie vyvarovat v budoucnosti," dodal Petr Hejma, starosta MČ Praha 1.

Shromáždění se zúčastnily také desítky současných příslušníků českých vzdušných sil, a to nejen na zemi. Pietní akt byl totiž zahájen symbolickým přeletem dvou letounů JAS-39 Gripen nad památníkem.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu