• Načítám...
>

Praha 1 chce dál řešit sdílené ubytování

  • 3. září 2020,
  • 21:18,
  • PRAHA 1,
  • Lukáš Kubát

Sdílené ubytování, to je téma výstavy, kterou najdete na náměstí Republiky. Tento způsob ubytování totiž rezidentům z centra města způsobuje nemalé problémy. Turisté jsou hluční, ruší noční klid a dělají nepořádek. I tyto problémy řeší nový výbor, který na radnici Prahy 1 vznikl.

Reklama

Chci se v klidu vyspat! To je výstava, která má upozornit na problematiku krátkodobého ubytování v centru Prahy. Kvůli němu zažívá mnoho rezidentů z centra města doslova peklo, a to i teď, v době koronaviru.

"Je to hluk, ztráta soukromí, ztráta bezpečí, nepořádek, ztráta komunitního soužití, nekomunikace pronajímatelů a další podobné problémy. Lidé zde uvidí skutečné problémy, reálných lidí. Tedy dokumentární fotografie, které jsme nafotili během sedmi let, a které se zde snažíme ukázat. Jsou důkazem, že se nejedná o pouhé křičení z okna, ale že se to skutečně děje. A že v tomto prostředí žijí senioři, děti a rodiny," popsala Bronislava Sitár Baboráková, předsedkyně Výboru proti vylidňování centra.

"Rezident trvale žijící na Praze 1 už se poměrně dlouhou dobu pořádně nevyspal," konstatoval Petr Hejma, starosta MČ Praha 1.

A i proto na radnici první městské části vznikl Výbor proti vylidňování centra a pro podporu komunitního života.

"Vznik výboru je skvělá věc, protože se dostaneme ke komunikaci s úředníky, politiky, senátory, a tak podobně. Tím, že v tom žijeme na vlastní kůži, tak dokážeme přednést to, co je potřeba. To znamená, že když by se měnily nějaké zákony, tak bychom byli rádi, kdyby se ptali nás, tedy těch kdo v tom žijeme dnes a denně," zdůraznila Bronislava Sitár Baboráková, předsedkyně Výboru proti vylidňování centra.

"To je téma, které musí řešit jak koalice tak opozice. Provést to ve spolupráci se zákonodárci, poslanci, senátory. Snažíme se v tomto směru všichni spojit síly a najít i legislativní cestu pro řešení tohoto problému. Všichni chceme v klidu spát," doplnil Petr Hejma, starosta MČ Praha 1.

Výbor by například rád nastavil konkrétní pravidla a podmínky sdíleného ubytování. Dále povinnosti a odpovědnost majitelů bytů nebo by také rád zavedl systém kontrol.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu