• Načítám...
>

Praha 1 zkouší nová parkovací čidla

  • 11. listopadu 2020,
  • 14:00,
  • PRAHA 1,
  • Jaroslav Šetlík

V centru Prahy jsou v testovacím provozu čidla, díky kterým se na displeji u značky ukazuje, jak dlouho zde konkrétní auto parkuje. To by mělo zjednodušit postihování přestupků.

Reklama

Praha 1 se zaměřila na problematiku parkování na vyhrazených místech. Stání se čtvrthodinovým nebo třeba půlhodinovým limitem bývají před provozovnami, institucemi nebo třeba zdravotnickými zařízeními.

"Klasický nešvar v Praze je ten, že na těchto místech vidíte stejné auto po celý den. Oprávněně se tedy lidé zlobí, že jsou tato místa zneužívána. I lidé, kteří mají na starosti zásobování si stěžují, že pak musí stát jinde, protože místa, která jsou pro ně určena jsou plná. Městská policie to má složité. Aby mohla řidiče pokutovat nebo nechat auto odtáhnout, tak by musela celých těch patnáct potažmo třicet minut na tom místě stát a pořizovat nepřetržitý kamerový záznam. To proto, aby dokázala, protože každý má dnes velmi dobrého právníka, že řidič porušil dodatkovou tabulku, která omezuje čas, kdy na tom místě může auto stát," konstatoval Richard Bureš, radní MČ Praha 1.

V ulici Palackého, která je krátkou spojnicí mezi ulicemi Vodičkova a Jungmannova, začalo být před poliklinikou testováno nové zařízení.

"Technicky jde o to, že jsou na těch místech čidla, která detekují, zda na nich stojí nebo nestojí auto. Je zde sloup s digitální tabulkou. Je tam solární panel, abychom k němu nemuseli natahovat proud. A aby nebyl tak veliký, tak je sloupcový. Pokud auto zastaví, tak se na digitální tabulce začne počítat čas, jak dlouho tam stojí. V okamžiku, kdy dosáhne vyměřeného času patnácti nebo třiceti minut, tak se objeví červená čísla. Začnou ukazovat kolik minut tam auto ještě stojí po době, která mu byla dodatkovou tabulkou povolena," vysvětlil  Richard Bureš, radní MČ Praha 1.

Tato zařízení by mohla začít postupně fungovat i na dalších místech v první městské části. Odhadované náklady na jedno monitorované stanoviště jsou přibližně 130 tisíc korun v závislosti na počtu parkovacích míst.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu