• Načítám...
>

V Nemocnici Na Františku pomohou lidem s obezitou

  • 9. prosince 2020,
  • 15:32,
  • PRAHA 1,
  • David Wilczek

Pacienti z celé České republiky, kteří se potýkají s obezitou, mohou nově absolvovat léčbu na chirurgickém oddělení Nemocnice Na Františku, kde začínají provádět celé spektrum bariatrických výkonů včetně reoperací. Praha 1, která je zřizovatelem nemocnice, už na tuto léčbu uvolnila první balíček peněz.

Reklama

V Nemocnici Na Františku byla nově zřízena metabolicko- bariatrická jednotka na chirurgickém oddělení. Ta by měla pomoci zejména lidem trpícím obezitou. 

Tříčlenný tým odborníků, který povede profesor Michael Vraný, plánuje odoperovat přibližně 250 pacientů ročně.

"Nejprve zmenšíme žaludek, jak je to vyzkoušené, aby to fungovalo. Udělá se z něj taková úzká trubička a na to se napojí kus střeva. Tím, že na ten žaludek napojíme střevo - určitou nižší pasáž, tak obejdeme část střeva a to vyvolá spoustu reakcí v organismu. Právě ty, které způsobují, že to dobře funguje na ta přidružená onemocnění," řekl Michael Vraný, chirurg. 

Stejný zákrok podstoupila i slečna Tereza Solavcová, která vážila ve svých 16 letech 180 kilogramů. Pozitivní výsledek operace pocítila už během krátké doby.

"Potom, co jsem ji podstoupila, tak první tři měsíce jsem zhubla 30 kilo, šlo to opravdu rychle. Později se to trošku zpomalilo. V současné době mám o 85 kilo méně, váha jde pomalu dolů, už to není tak rychlé, ale snažím se a hlavně jí udržuji, což je nejdůležitější," řekla Tereza Solavcová. 

Vybudování metabolicko - bariatrické jednotky finančně podpořila MČ Praha 1, která je zřizovatelem nemocnice.

"Samozřejmě bylo zapotřebí nakoupit specializované vybavení. My jsme v té první fázi vyčlenili cca 5 milionů korun, které jsme byli připraveni investovat do tohoto nového oboru, s tím, že si od toho slibujeme, že nám to přivede další pacienty, že to rozvine činnost nemocnice a samozřejmě v příštím roce by to mělo i zlepšit ekonomiku nemocnice, jako celku," řekl Petr Hejma, starosta MČ Praha 1. 

Radnice Prahy 1 plánuje v Nemocnici Na Františku rozvíjet další lékařské obory. V nejbližších letech by zde mělo vzniknout například oddělení plastické chirurgie či anesteziologicko - resuscitační oddělení.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu